Vis schoonmaken

 

Hoe maak je een vis schoon?      

Hoe slacht je een vis?

 

 

Er zijn mensen die vis alleen maar kennen als vierkante blokjes uit de diepvries van de lokale supermarkt. Mensen durven nog wel visfilets te kopen en te eten, maar om nu een hele vis te kopen en die helemaal klaar te maken??

 

Voor de allround visser stelt het schoonmaken van zijn of haar gevangen vis in de praktijk weinig voor. Toch zijn er velen die problemen hebben bij het schoonmaken van de vis en er eigenlijk niet voor uit durven komen hoe ze thuis in het schuurtje allemaal aan het tobben zijn....

 

Voor al die mensen volgen hieronder aanwijzingen hoe u de vis schoon moet maken.

 

Wat u nodig heeft is een gladde snijplank, een scherp mes en/of schaar. Er zijn mooie setjes fileermessen in de handel; vaak met een aanzetstaal (messenslijper) erbij. Dit is eigenlijk een set gereedschap wat u voor dit werk niet kunt missen en wat zeker een goede investering zal zijn.

 

We maken onderscheid tussen rondvissen en platvissen.

 

Rondvissen:

Rondvissen zijn allemaal voorzien van schubben. De een wat meer als de ander; maar bij allemaal geldt dat deze schubben verwijderd dienen te worden. Het is echt niet prettig als u bij het oppeuzelen van uw gebakken visje, op een naar het lijkt, hard stukje plastic zit te bijten!

Dit ontschubben doen we door met een mes, of met een speciale schrapper vanaf de staart naar de kop toe te schrappen. Doe dit niet in de pas schoongemaakte keuken van uw partner, want dan heeft u de poppen aan het dansen. De schubben vliegen werkelijk alle kanten op en dan is het heel goed mogelijk dat u weken later nog herinnerd wordt aan deze slachtpartij...

 

(Let op!!: als u zeebaars wilt ontschubben, of ontbaarden zoals dat zo mooi heet, pas dan verschrikkelijk goed op, want deze vis heeft stekelvinnen en een enorm scherp kieuwdeksel. In dit geval kunt u sowieso beter even een handschoentje aantrekken of de E.H.B.O. doos achter de hand houden...)

 

Als alle schubben verwijdert zijn, spoelt u de vis even goed af en kunt u de vis daadwerkelijk schoon gaan maken.

(De meeste sportvissers doen dit vaak al aan de waterkant zodat ze thuis geen afval meer hebben, maar dat even terzijde)

We leggen de vis op zijn zijkant en snijden met een scherp mesje de buik van de vis open, vanaf de anaalvin tot aan de kop. Snij niet te diep, anders zit u in de ingewanden te roeren en dan wordt het echt een bende ;-))

Nu kunt u met uw vingers, (sommigen doen dit met een lepel), de ingewanden uit de buikholte halen. Doe dit ook weer vanaf de anaalvin naar de kop toe. Bij de kop trekt u het 'boeltje' voorzichtig los of snijdt u het even door. In de buikholte zit een zwart/groen orgaantje. Dit is de gal. Probeer deze heel te houden. Lukt dit niet, spoel de vis dan direkt goed uit, omdat gal de smaak van de vis niet echt ten goede komt. Langs de ruggegraat zit een donkerrood orgaantje: dit is de nier. Deze kunt u met uw duimnagel wegschrapen.

Als u de vis niet wil roken, dan kunt u er ook voor kiezen om eerst de kop in te snijden; vanaf de bovenkant tot op de ruggegraat en daarna de buikholte open te snijden. Als u nu hierna met een rustige, ferme beweging, de kop van de ruggegraat afbreekt, heeft u ook direkt al de ingewanden te pakken. Laat u de kop wel aan de vis zitten, snij dan wel de kieuwaanzetten los en verwijder deze.

In alle gevallen de vis goed uitspoelen. Eventueel knipt u de vinnen en de staart er nog af.

 

Platvissen

 

Het schoonmaken van platvissen stelt eigenlijk helemaal niets voor. Als u er 10 gedaan heeft, dan doet u de 11de met uw ogen dicht bij wijze van spreken.

 

Leg de vis neer met de buikzijde naar u toe en de witte kant op de snijplank. Maak nu een snede achter de kop richting de buik totdat u met uw mes op de graad stuit. Nu pakt u de vis op en met een rustige, ferme ruk, breekt u de kop los en trekt u er direct de ingewanden uit. Nu is het nog een kwestie van de buikholte goed uitspoelen en de vis is schoon. Eventueel kunt u ook hier de vinnen en de staart nog afknippen.

Laat u de kop eraan zitten, maak dan ook bij de platvis een sneetje in de buik en schrap de ingewanden eruit. Vergeet niet om de kieuwaanzetten los te snijden en te verwijderen. Ook nu de vis goed schoonspoelen.

 

Alles wat u op deze manier van de vis afsnijdt is zeker geen afval! Kijk maar eens bij de visrecepten wat u hier allemaal mee kan doen!

 

Doet u verder niets met het afval? Voer het dan, op een stille plek, bij voorkeur buiten de bebouwde kom, aan de meeuwen of reigers of anders deponeerd u het in de kliko. Bij warm weer kunt u ervoor kiezen om dit eerst in een dichtgeknoopte plastic zak te doen, alvorens u het in de kliko dumpt.

U zal niet de eerste zijn die maden kweekt in zijn container! Nu begrijpt u waarschijnlijk ook waarom veel vissers dit al aan de waterkant doen. Ruim ook aan de waterkant dit slachtafval op. Deponeer het in het water voor de meeuwen en de krabben. De argeloze strandwandelaar hoeft zich er dan niet aan te ergeren.

 

U kunt de vis ook fileren. Hier komt wat meer kennis om de hoek kijken. Gelukkig is er een internetsite waar u uitvoerig kan lezen en zien (!) hoe u welke vis moet fileren.

Kijk hiervoor op www.visfileren.nl

 

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

GCalendar Next

Er is een JavaScript fout opgetreden of Javascript is niet gestart.