Basistechnieken
Met vis kun je alle kanten op: stomen, bakken, grillen, frituren, stoven, bereiden in de oven en op de bbq. Wat alle basistechnieken gemeen hebben is dat iedereen het kan. Je hebt geen fancy apparaten nodig of bijzondere ingrediënten. Volg je de instructies op, dan kan het bijna niet mislukken.

Hoe stoom je vis?
Bij het stomen van vis laat je deze garen door de stoom van een kokende vloeistof, bijvoorbeeld water of bouillon. De vis komt niet in aanraking met de vloeistof, waardoor het eigen aroma goed bewaard blijft. Voor het stomen kun je het beste een vispan of stoommandje gebruiken

Stomen in 3 eenvoudige stappen:
Stomen

Bereidingstijd: ongeveer 8-10 minuten laten stomen.

Hoe bak je vis?
Bij het bakken in een (braad) pan, laat je de vis bruin en gaar worden in boter, olie of vet, waarbij een knapperig korstje ontstaat.

Bakken in 5 eenvoudige stappen:
bakken

Bereidingstijd: voor filets 3-6 minuten, voor hele vis 8-10 minuten

Hoe stoof je vis?
Bij stoven laat je de vis langzaam garen in vocht op een lage temperatuur. Deze kooktechniek zorgt er voor dat jouw vis lekker smeuïg wordt.Stoven kan in een pan op het fornuis, maar ook in de oven of magnetron. Let er bij stoven in de pan op dat je kiest voor een exemplaar met een dikke bodem zodat de warmte zich gelijkmatig kan verdelen.

Stoven in 6 eenvoudige stappen:
Stoven

Bereidingstijd: voor filets 8-10 minuten, voor hele vis 15-20 minuten

Hoe pocheer je vis?
Bij het pocheren van vis laat je deze gaar worden in een vloeistof die tegen het kookpunt aanzit. Pocheren kan in zout water, in bouillon of in een combinatie van water of bouillon en wijn. Door pocheren blijft de smaak beter behouden en valt de vis minder snel uit elkaar doordat het water nauwelijks beweegt. Deze kooktechniek is daarom erg geschikt voor tere vissoorten zoals bijvoorbeeld kabeljauw.

Pocheren in 2 eenvoudige stappen:
Pocheren

Bereidingstijd: voor filets 3-6 minuten, voor hele vis 8-10 minuten

Hoe bereid je vis in de oven?
Aan vis uit de oven heb je vaak weinig werk. Bereiden in de oven is ook een perfecte manier voor hele vissen en pakketjes van aluminiumfolie of bakpapier gevuld met vis en groenten.

Vis uit de oven in 6 eenvoudige stappen:
Bereiding oven

Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten voor een hele vis.

Hoe roerbak je vis?
Bij roerbakken schep je vis en andere ingrediënten om op hoog vuur in een wok of hapjespan. Dit is een snelle bereidingswijze die vaak gebruikt wordt in de Aziatische keuken. De ingrediënten -vaak kleurige groenten en meerdere soorten vis- zijn in kleine stukken gesneden en dus snel gaar. Roerbakken gaat het beste met stevige vissoorten. Dit zijn bijvoorbeeld: tonijn, zalm, tilapia, grote garnalen, meerval en zeewolf.

Roerbakken in 5 eenvoudige stappen:
Verhit de wok alvast voor en voeg daarna een scheutje olie toe.
Zet het vuur hoog en verdeel de olie over de hele pan.
Zodra de olie heel licht walmt kunnen smaakmakers zoals ui en knoflook erdoor.
Als de knoflook gaat geuren kan de vis erbij. Voeg naar smaak groenten toe en schep het geheel om.
Voeg een woksaus toe zodra de vis en groenten nagenoeg gaar zijn.

Bereidingstijd: voor stukjes vis 5-7 minuten.

Hoe grill, rooster en barbecue je vis?
Bij het grillen, roosteren en barbecueën wordt de vis rondom bruin en geheel of gedeeltelijk gaar door felle stralende warmte van een grillpan, ovengrill of barbecue. Vooral stevige en vette vissoorten als zalm, tonijn, sardines en tilapia zijn geschikt om te roosteren.

Grillen en roosteren in 6 eenvoudige stappen:
Snijd de visfilets in gelijke stukken en dep ze goed droog met keukenpapier.
Besprenkel de stukken vis met 1 eetlepel citroensap en bestrijk ze rondom met 2 eetlepels olie. Laat ze zo ca. 5 minuten liggen.
Verhit de grillpan op een hoge stand tot de pan echt gloeiend heet is. Bestrijk de ribbels dun met olijfolie.
Leg de stukken vis in de grillpan en rooster ze 4-5 minuten.
Controleer of de stukken vis vanzelf van de ribbels loslaten en keer ze pas dan voorzichtig met 2 spatels.
Rooster de stukken vis in nog 4-5 minuten aan de onderkant bruin en van binnen net gaar. Leg de geroosterde vis op de borden en strooi er zout en peper over.

Bereidingstijd: voor hele vis 15-25 minuten

Hoe frituur je vis?
Bij frituren worden visfilets, moten vis of kleine vissen in een beslag of met een paneerlaagje bruin gebakken in olie of frituurvet. Paneren kun je doen met paneermeel, maar ook met (gekruid) bloem, verkruimeld sesam-knäckebröd, cornflakes,donker roggebrood of fijngehakte noten. Frituren is wel een wat vettere bereidingswijze, omdat het beslag of het paneerlaagje tijdens het frituren vet opzuigt. Maar hoe heter de olie of het frituurvet, hoe sneller de vis krokant en gaar is en hoe minder vet wordt opgezogen.

Frituren in 3 eenvoudige stappen:
Verwarm de frituurpan voor op 170 graden en paneer ondertussen de vis
Laat de vis voorzichtig in de hete olie (170°C) zakken en frituur deze in 4-8 minuten (dit hangt af van de dikte van de vis) goudbruin en gaar.
Leg de gefrituurde vis op keukenpapier om uit te laten lekken.

Bereidingstijd: 4-8 minuten voor filets, 2-3 minuten voor kleine visjes

Hoe bereid je vis in de magnetron?
Bij de bereiding in een magnetron gaart de vis doordat de microgolven het vocht in de magnetronschaal opwarmt en laat bewegen. Eigenlijk ben je de vis op een snelle manier aan het pocheren, stomen of stoven. Alle recepten voor deze bereidingstechnieken kunnen dus ook in de magnetron bereid worden.

Bereid in de magnetron in 4 eenvoudige stappen:
Gebruik een ondiepe schaal om een maximale blootstelling aan microgolven te krijgen.
Zorg dat de dikkere stukken vis aan de zijkanten van deze schaal liggen.
Voeg altijd wat vocht toe, bijvoorbeeld citroensap en eventueel wat visbouillon of witte wijn. Dek af met plastic folie.
Zet in de magnetron op maximaal 400 watt, of als er meer vocht wordt toegevoegd op 600 watt.

Bereidingstijd: voor filets 2-3 minuten, voor hele vis 3-5 minuten