Project Description

Geep is een vis, die in tegenstelling tot wat veel mensen denken, goed te eten is. Hij heeft groene graten maar is absoluut niet giftig!

Gebakken Geep

Ingrediënten:

1 kilo geep in mootjes
zout en peper
125 gram boter
5 salieblaadjes
1 dl droge witte wijn

Bereiding:

Was de vis onder stromend water en dep de mootjes goed droog. Licht inwrijven met zout en peper. Snijd de salie ragfijn.

Verhit de boter en bak de vis aan alle kanten goudbruin. Stooi tijdens het bakken de salie erover. Neem de vis uit de pan en houd hem warm. Voeg de wijn bij de bakboter en laat alles op hoog vuur enkele minuten koken. Leg de vis op een voorverwarmde schaal en geef de saus er apart bij.

Gemarineerde Geep

Dit is een recept voor 4 personen.

Ingrediënten:

800 gram geepfilet
8 sneetjes gerookt spek
200 gram kaas
1 citroen
30 gram bloem
1 bosje peterselie
20 cl zonnebloemolie
peper en zout

Bereiding:

Als voorbereiding de geepfilet in reepjes van 10 cm lengte snijden. Hierna maakt u de marinade met behulp van de zonnebloemolie, citroensap en de gehakte peterselie. Dit kruiden we met peper en zout. De geepreepjes laten we hierin een uur lang marineren. De geepreepjes goed laten uitlekken, in de bloem wentelen en lichtjes aanbakken in de boter. Hierna leggen we plakjes kaas op de geepreepjes en wikkelen we ze in gerookt spek. De geeprolletjes in een beboterde ovenschaal leggen en op een lage stand laten grilleren. Werk de geeprolletjes af op een bord met plukjes peterselie en schijfjes citroen. Serveer met tartarensaus, knoflooksaus.

Geep in ’t groen uit de magnetron

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 g geepfilet,
  • 25 g kervel,
  • 1 eetlepel peterselie (fijngehakt),
  • 2 takjes citroenmelisse,
  • 10 blaadjes munt,
  • 1 bakje waterkers,
  • 25 g spinazie,
  • 25 g zuring,
  • 1 eetlepel dragon (fijngehakt),
  • 3 sjalotten,
  • 1 dl wijn (wit/droog),
  • 75 g boter,
  • 2 dl room,
  • 2 citroenen,
  • peper, zout

Bereiding
De fijngehakte sjalotten en de boter in een magnetronschaal leggen, afdekken en twee minuten verhitten bij 850 W.  De geepmoten, de room, de witte wijn, een scheutje citroensap en de helft van de groene kruiden erbij voegen, op smaak brengen met peper en zout en zeven minuten laten garen bij 850 W.  Het stoofvocht afgieten, even inkoken, eventueel binden met roux, de resterende groene kuiden toevoegen en opnieuw door de stoofschotel mengen. Serveertips De stoofschotel verdelen over warme borden en garneren met decoratief bijgesneden citroenpartjes.  Serveren met frietjes of brood.

 Kruidige geepmoten met wortel in vinaigrette

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 8 geepmoten (100 g elk)
  • 1 ui
  • 50 g paneermeel
  • 25 g boter (bakboter)
  • 2 cl olijfolie (extra vierge)
  • 0.5 theelepel kerriepoeder
  • peper
  • zout
  • 8 aardappelen (Charlotte)
  • 6 wortelen
  • 1 citroen
  • 1 cl wijnazijn (wit)
  • 2 cl arachideolie
  • 0.25 takje peterselie

Bereiding

De ui fijnhakken en kruiden met kerrie, peper en zout. Dit mengsel verdelen in de buikholtes van de geepmoten en een half uurtje laten trekken. De wortelen schoonmaken, raspen en mengen met een vinaigrette van olie en witte wijnazijn. De aardappeltjes koken, in schijven snijden en daarna even aanbakken in boter. De geepmoten paneren en bakken in boter met wat olie. Per persoon 2 geepmoten op een voorverwarmd bord leggen. Een toefje wortelen en enkele schijfjes aardappel op het bord schikken en afwerken met citroen en peterselie.