Verslag NK Bootvissen: Jeremy Stocks van HSV De Zeebaars plaatst zich voor de Topcompetitie!

Peter Leentjes kampioen bootvissen 2017

De top 3

Voor het eerst werd het Nederlands Kampioenschap bootvissen vanuit Stellendam gehouden. Noodgedwongen, want de sluis van "Neeltje Jans" was deze week een hele week dicht vanwege onderhoud. Onze "huisboot", de Maatje Adriana van rederij Hoogerwerf werd door schipper Johan speciaal overgevaren naar Stellendam, zodat het Nederlands Kampioenschap gewoon door kon gaan op de geplande datum. Ook het weer werkte mee, want de gehele dag scheen de zon en het was bijna windstil. De twintig overgebleven sterkste bootvissers van Nederland maakten er een ongemeen spannende strijd van. Jammer was dat Hans Willemse vanwege een plotselinge  opname in het ziekenhuis niet mee kon doen, maar zijn plaats werd ingenomen door Louis van Bommel! En hoe...., maar daarover verderop meer.

overzicht Maatje Adriana

In overleg met de wedstrijdleiding lag schipper Johan, de boot op een plek zo'n tweetal mijl voor de kop van de nieuwe Maasvlakte. Een stek, waar veel vis werd gevangen. Helaas was tweederde ondermaatse vis en moest direct al worden teruggegooid. De wel maatse scharren, enkele botten en wijtingen werden direct gemeten en teruggezet, volgens het dit jaar ingevoerde “catch en release systeem”. De aantallen door de vissers gevangen en getelde vissen ontliepen elkaar echter niet veel.

John Soederhuizen met een bot

Ernest Ripson aan het “werk”

Eric Goossens met een aantal scharren

De strijd werd daardoor ongemeen spannend. De vissers wisten van elkaar niet precies hoeveel vis iedereen ving en omdat de diverse soorten vis anders gewaardeerd werden, waren zelfs de aantallen gevangen stuks niet doorslaggevend. Voor schar  werd namelijk 1 punt toegekend, voor wijting 2 en voor bot zelfs drie punten. Er werd druk gespeculeerd  en na twee van de drie periodes van twee uur, stond uittredend Nederlands Kampioen Henri Karremans ruim aan kop. Maar de wedstrijd is pas beslist na het laatste fluitsignaal……….

Aan bakboordzijde vochten Jeremy Stokx, Sjaak Verburg, Ernest Rison, Peter Leentjes, Eric Goossens en Henri Karremans een verbeten strijd uit en uiteindelijk ging Peter  Leentjes met het Kampioenschap aan de haal voor Henri Karremans en Jeremy Stokx. Aan stuurboordzijde had Frank van Schilt samen met Mark van Wanrooy lang de beste papieren, maar met een eindsprint kwam daar Louis van Bommel nog overheen. Hij werd daarmee uiteindelijk tweede totaal. Peter Leentjes werd verdiend Nederlands Kampioen voor runner-up Louis van Bommel en Henri Karremans. Zij vormden het sterke podium na dit spannend verlopen Nederlands Kampioenschap Bootvissen.

Kampioen Peter Leentjes

Jeremy Stokx van (HSV De Zeebaars) flikt het weer  !!!

Opmerkelijk was ook dat de jeugdige visser Jeremy Stokx (van HSV De Zeebaars) zich voor het tweede jaar achter elkaar plaatste voor de Topcompetitie, waar de, na dit Nederlands Kampioenschap overgebleven beste vijf van elke zijde van de boot, mogen gaan strijden voor plaatsen voor de internationale wedstrijden. Coach Henri gaat dan niet meedoen, maar gaat zijn "pupillen" beoordelen en begeleiden; samen met wedstrijdleider Leen van Wensen. Die topcompetitie vindt plaats in het najaar vanuit Vlissingen en Neeltje Jans.

Henri Karremans