Zeedonderpad

 

Zeedonderpad

Dit prachtige visje heeft ook een prachtige latijnse naam: Myoxocephalus scorpius.

Dit visje is aan alle kanten voorzien van 'grote' vinnen met veel stekels. Ook het kieuwdeksel is voorzien van puntige uitsteeksels. De tekening is heel divers, in allerlei tinten van geelwit tot bruingroen en alle combinaties daartussen. Sommige hebben mooie ronde witte vlekken, bij andere exemplaren zijn het weer meer banden, terwijl er ook volledig groenbruine vissen gevangen worden. In de paaitijd heeft het mannetje een felrode buik.


Onterecht wordt deze vis wel eens zeeduivel genoemd of voor giftig versleten. Niets van dit alles is waar, hoewel de 'monsterlijke' of ook wel tropische aanblik, dergelijke verhalen wel stimuleren. Kijk maar eens naar de latijnse naam: scorpius dat schorpioen betekent. De bekendste scheldnaam is 'knorhaan' hoewel deze naam eigenlijk aan een andere vissoort, de ponen, behoort. Maar eerlijk is eerlijk, evenals de poon maakt de zeedonderpad knorrende geluiden als hij gevangen wordt. De zeedonderpad komt algemeen voor in de Nederlandse kustwateren.  De vangstmeldingen zijn wel flink afgenomen, terwijl de meldingen van andere kleine vissen met dezelfde leefomgeving, zoals de steenslijmvis en de diverse grondelsoorten wel zijn toegenomen. Het lijkt er dus op dat de zeedonderpad de concurrentieslag aan het verliezen is. In het Europoortgebied is een exemplaar van 20 centimeter al een hele grote jongen, maar in de Oosterschelde zijn vissen van tegen de dertig centimeter gewoon. In het hoge noorden, rond IJsland bereikt de vis zelfs een respectabele afmeting van 60 centimeter! Het visje is nauwelijks met goed fatsoen schoon te maken, laat staan te eten en gaat daarom meestal direct retour het zoute 'sop' in. De Fransen gebruiken hem nogal eens in de vissoep.


De zeedonderpad is het beste te vangen in dieper water, op ruwe bodems, waar hij tussen keien, steentjes en schelpen zijn voedsel zoekt. Zijn er ter plaatse ook nog eens wiervelden of andere begroeing op deze stek dan is succes gegarandeerd!

De zeedonderpad wordt maximaal zo'n 6 jaar oud. In die tussentijd moet hij wel voor nageslacht zorgen. Paaien doen ze in de koude maand december, ook weer tussen stenen en keien. Zijn eten bestaat uit krabjes, larven, wormen en alles wat hem maar voor de bek komt.

Voor ons als hengelsporter is het vaak een bijvangst. In eerste instantie lijkt het op een 'gedrocht', maar als we deze ongevaarlijke vis eens wat beter bekijken, dan zullen we onder de indruk raken van wat de natuur allemaal in petto heeft!

Wil je er gericht op vissen, probeer dan de vis te triggeren met je aas en zoek 'm op tussen de keien en/of steenstort.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button