Zeebaars

 

Zeebaars (Dicentrarchus labrax)

De vis die naar onze vereniging genoemd is....hsv de Zeebaars...

De (Europese) zeebaars is een straalvinnige vis uit de familie van de Moronidae en zoals zijn naam al vermeld, behoort hij tot de orde van de baarsachtigen.

Een volgroeide vis kan een lengte bereiken van ruim 1 meter en een gewicht van 12 kilogram.

De vis komt zowel in brak als zout water voor en is tegenwoordig in al onze kustwateren vertegenwoordigd. De voorkeur van de zeebaars gaat uit naar steenstorten en andere opstakels in de kuststrook.

 

Bij een watertemperatuur van zo'n 12 graden komen de zeebaarsen ook naar onze kust. Bij het kouder worden (september / oktober) trekken de baarzen weg naar warmer water, zoals naar het zuidelijkere Kanaal en naar de Golf van Biskaje.

De zeebaars bezit 2 bijna even lange rugvinnen waarvan de voorste rugvin zo'n 8 tot 9 scherpe stekels bevat. Uitgezonderd de donkere vlek op de kieuwdeksels, zijn ze egaal zilvergrijs van kleur met mooie gerangschikte schubben. Aan de kieuwdeksels zit een venijnige scherpe punt. De 'halfwas' exemplaren leven in scholen en jagen hierbij op vis. Verder eten ze ook inktvis en kreeftachtigen. De jonge dieren versmaden ook pieren en zagers alsmede schelpdieren.

 

Voor ons als sportvissers is het een sportvis pur sang. Als je er ooit 1 gevangen hebt, dan vergeet je die aanbeet nooit meer, net zo min als de dril waarbij je de vis enorm met zijn kop voelt schudden.

We kunnen hem vangen als 'bijvangst' op de platvis aan een pier of zager, maar we kunnen er ook gericht op vissen. Zoek hiervoor obstakels op in het water zoals strekdammen, steenstort en stroomnaden. Hier houdt onze vriend zeebaars zich graag op, omdat juist hier zijn prooidieren in de problemen komen. Evenzo zijn ze ook te vangen aan een lange wapperlijn middenin de branding aan het strand.

 

Als aas kunnen we pieren of zagers gebruiken, maar heel doeltreffend is, met name in de grotere havens van Rotterdam, om met een dobber te vissen met daaronder een steurgarnaal op de haak geprikt, of een zager die net achter de kop geprikt wordt. Stel uw molenslip goed af, want de aanbeten zijn enorm en de lijn zal vele meters van uw spoel gesleurd worden!

Verder zijn ze te vangen met allerlei vormen van kunstaas en met de vliegenhengel.

 

Het is een heerlijke vis die gestoofd, gebakken of uit de oven een ware smaaksensatie geeft. Mede hierdoor heeft de commercieƫle sector (het beroep) de vis ook ontdekt en zijn de aantallen de laatste jaren gedecimeerd! Hopelijk krijgt deze vis snel een soort van beschermde status. Gelukkig hanteren de meeste sportvissers het 'catch and release' - systeem en nemen zij slechts een enkele vis mee naar huis.

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button