Wijting

 

Wijting (Merlangius merlangus)

De wijting is een, in onze kustwateren, algemeen voorkomende vis. Het is een straalvinnige vis die behoort tot de familie van kabeljauwen en tot de orde van kabeljauwachtigen.

Ze bezitten 3 rugvinnen en 2 anaalvinnen. Ze hebben een groenblauwe rug en zilveren flanken met een donkere zijlijn. Aan de basis van de borstvinnen zit een donkere vlek.

Verder hebben ze een spitse 'snuit' en zijn ze in het bezit van puntige scherpe tanden.

De wijting kan een lengte bereiken van ca. 70 cm. en een gewicht van iets boven de 3 kilo. In de praktijk zal je dit formaat niet zo snel aan de hengel vangen.

De gemiddelde lengte van de vissen die wij als sportvissers vangen, ligt onder de 30 cm. In de Rotterdamse havens is het merendeel wat er gevangen wordt zelfs ondermaats.

Ze leven op of bij de bodem en eten voornamelijk garnalen, pieren, zagers en vis.

 

Wijting is een prima sportvis. In de laatste weken van oktober maak je al een redelijke kans om wijting te vangen , maar in november begint het seizoen pas echt! Overdag moet u ver werpen om de vis te bereiken, maar in de schemering komt de vis naar het ondiepere water om te azen. (Dit geldt overigens voor veel andere vissen zoals bv. de gul)

 

Als onderlijnen gebruiken we een standaard paternoster met (rode) bezemafhouders of een paternoster met wapperlijntjes. Als aas gebruiken we pieren, zagers, stukjes mesheft of stukjes vis (zoals bv. makreel) Om niet te veel kleine vis te haken kan je ervoor kiezen om met grote(re) haken te vissen.

 

Voor de beroepsvisserij is het niet zo'n interessante vis , hoewel hij toch in enorme aantallen gevangen wordt. In de viswinkel vinden we hem terug als Lekkerbekje. Veel wijting wordt ook verwerkt in bv. kattenvoer.

Voor de meeste sportvissers is een maaltje vers gevangen wijting een prima thuiskomer. Feitelijk kan je deze vis op allerlei manieren bereiden. Je kan ze fileren, in zijn geheel frituren, je kan er 'kibbeling' van maken enz. Leef u uit in de keuken!

 

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button