Tong

 

Tong (Solea solea)

 

De tong is een ovaal-vormige bruin-gevlekte platvis waaraan hij waarschijnlijk zijn naam te danken heeft.

Na jaren van overbevissing lijkt deze vissoort zich weer enigszins hersteld te hebben. In de winter trekt de tong zich terug uit ons kustwater om in de zuidelijke Noordzee te ' overwinteren'.

Hij bezit maar een kleine bek en de kleine oogjes staan heel dicht bij elkaar.

Net als alle andere platvissen wordt ook de tong als een gewone vis geboren, met zijn ogen aan weerszijden van het lijf. Echter als de jonge vissen zo'n 1 cm. groot zijn, vindt er een metamorfose plaats en worden het echte platvissen. Ook de ogen verschuiven dan naar de bovenkant van de kop. De maximale lengte van de Tong is 70 centimeter; maar dat is een zeldzaamheid.

Naast zijn typerende lichaamsvorm, kun je de tong ook herkennen aan de 2 tastdraadjes die onder de bek zitten. Met deze tastdraadjes kan hij zijn voedsel opzoeken. Dit voedsel bestaat vooral uit pieren, kreeftachtigen en schaaldieren. Overigens is het een trage groeier die s'-nachts op rooftocht gaat.

 

Tegenwoordig wordt tong ook 'op land' gekweekt. Een voorbeeld van zo'n kwekerij is :

De Zeeuwsche Tong die gevestigd is in Colijnsplaat aan de voet van de Zeelandbrug. In de bassins hebben de tongen zich, tegen de verwachting in, vermenigvuldigd. Een groot aantal van deze jonge tongen zijn uitgezet in o.a. de Ouwerkerkse kreken waar ze het prima naar hun zin hebben!

 

Het vissen op tong:

 

Om tong te vangen maakt u de meeste kans in de nachtelijke uren. Het ideale tijdstip aan het strand is, als het om middernacht laag water is. De walcherse stranden staan bekend om de tongvangsten, maar ook in de havens van Rotterdam, de Nieuwe waterweg en de Maasvlakte zijn vele tongen te vangen.

 

Als top aas gebruiken we het liefst oude, stinkende zagers, maar ook met pieren, kweekzagers en mesheften is tong te vangen. Gebruik een kleine haak!

 

 

Een klein formaat tong noemt men sliptong en geen slibtong! Men noemt dit sliptong omdat deze maat vis door de netten heen slipten (= ontsnapten)

 

Tong is een delicatesse! Het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig. Een magere vis, die veel vitaminen, mineralen en eiwitten bevat.

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button