Tarbot

 

Tarbot (Psetta maxima syn. Scophthalmus maximus)

De tarbot is een straalvinachtige uit de familie van de tarbotachtigen en behoord tot de orde van de platvissen.

De vis kan wel een lengte bereiken van 1 meter(!) Het lijf is schijfvormig en wordt naar gelang hij groter wordt, ook steeds dikker. Onder de huid heeft hij goed voelbare botknobbeltjes. ( Een griet heeft dit juist niet!) Verder bezit hij een rugvin en een aarsvin.

Van nature is het een echte viseter, die zijn prooien belaagd vanuit een hinderlaag. Vaak houd hij zich op langs randen van diepe uitgesleten geulen.

 

De vis geldt als een ware delicatesse.

Er is zelfs sprake geweest van een tarbot-oorlog in 1995!.

Dit was een conflict tussen Spanje en de Europese Unie aan de ene kant, en Canada aan de andere kant. Het geschil ging over de overbevissing van het noordwesten van de Atlantische Oceaan, wat grensde aan de Canadese territoriale wateren.

 

Tegenwoordig wordt de tarbot ook veelvuldig gekweekt. O.a. ook op de viskwekerij van fam. Cornelisse (Grovisco) in Stavenisse. Hier worden per jaar ca. 100.000 stuks tarbot groot gebracht in ruime bassins en dit alles op een duurzame en energiezuinige manier. (2012)

Omdat de tarbot dus een echte vis-eter is gebruiken we als aas stukjes makreel (fladdertjes)

Alleen kleinere exemplaren vangen we wel eens aan een zeepier of zager. De hele grote exemplaren houden zich op in diep water en zullen we vanuit de boot moeten belagen. Een aanbeet geeft een geweldige dreun en je hebt het gevoel dat je vastloopt; maar vrij snel daarna geeft de vis weinig weerstand meer en wordt het takelen.

Ook op de Grevelingen worden regelmatig leuke tarbotten gevangen. Een goede manier op de Grevelingen is om dit verticalend te doen net als bij bv. het snoekbaars vissen. Gebruik ook dan fladders vis of een zandspiering.

 

Wilt u de vis meenemen voor consumptie; snij dan de slagader door bij de staart en laat de vis leegbloeden. Op deze manier voorkom je harde bloedstolsels in het visvlees!

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button