Steenbolk

 

Steenbolk (Trisopterus luscus)

De steenbolk is een vis uit de orde van kabeljauwachtigen. Hij heeft een in verhouding hoog en kort lichaam met een koperbruin gekleurde rug die verloopt naar lichter rossig bruin op de zijflanken.

De gehele vis heeft verticale donkere strepen. Bij de borstvin, aan het begin, zit een duidelijk waarneembare donkere vlek. De onderlip bezit 1 enkele baarddraad. Bezit 3 rugvinnen en de eerste anaalvin is vrij lang. Hij leeft in scholen op een gemiddelde diepte en komt in al onze kustwateren voor. Ook de wrakken in de Noordzee zijn favoriete foerageerplekken. Oneerbiedig worden ze dan ook wel wrakratten genoemd.  Ze leven van jonge vis, pieren, zagers, kreeftachtigen en schelpdieren.

Er wordt gepaaid in de late winter. Ze zetten hun eieren aan de oppervlakte af in een zogenaamd schuimnest waar ze ook bevrucht worden. Steenbolken kunnen 4 jaar oud worden en ruim 45 cm. lang.

 

Vaak wordt steenbolk als bijvangst gezien en opvreters van uw dure aas. Ze eten dan ook zowat alles, dus ook het aas waarmee u zich juist op die ene vissoort richt....

Als steenbolk uit diep water naar boven gehaald wordt, zijn ze eigenlijk altijd ten dode opgeschreven. U kent het vast wel: de ogen die zich vanwege het drukverschil naar buiten persen.

De hele kleine exemplaren kunt u weer als aas gebruiken en de grotere maten moet u beslist eens thuis in de frituur 'dompelen': echt een aanrader!

 

De vis komt veelvuldig voor en is voor de beroepsvisserij niet echt interessant. Er wordt voornamelijk vismeel van gemaakt maar daarnaast worden er, net zoals bij wijting, Lekkerbekkjes van gebakken.

Vaak zegt men dat vis moet besterven maar steenbolk dient u zo vers mogelijk te eten. U kan ze in z'n geheel door een beslag halen en frituren maar ze ook als gekruide filets in de oven op een temperatuur van 180 graden laten garen.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button