Spiering

Spiering


De spiering die in het latijn, Osmerus eperlanus heet, kwam in ons land in het verleden heel veel voor. In het IJsselmeer, in de mondingen van de rivieren, bijna overal waren ze in grote aantallen te vangen aan speciale spieringonderlijnen. Tegenwoordig kun je deze onderlijnen nog steeds kopen, maar de spieringvisserij op zich, is vrijwel helemaal verdwenen. Deze vis kan maximaal een lengte bereiken van ca. 35 centimeter. Ze paaien in de maand mei, boven een bodem die uit zand en kiezelstenen bestaat. Het is een zilverwitte vis met een in verhouding, grote bek. Vlak bij de staart heeft hij een klein vetvinnetje. Spiering leeft in scholen dicht onder de kust en zijn eigenlijk het hele jaar door wel te vangen. Het hoogtepunt van de vangst ligt wel in vroege zomermaanden. Ze eten hoofdzakelijk dierlijk plankton en als ze wat groter zijn ook jonge vis. De spiering ruikt sterk naar komkommer. Deze vis wordt dan ook wel komkommervis genoemd.
Spiering kun je het beste vangen met een zogenaamd spieringtuig. Dit ziet er net zo uit ongeveer als een verenpaternoster voor de makreel, maar dan met kleinere haken en kleinere veertjes. In het Europoortgebied is de spiering overal te vangen, maar de meeste kans op succes maak je in het Calandkanaal, het Hartelkanaal en in de Dintelhaven.

De Dintelhaven

 

Omdat er niet zo heel veel zijn, is het meestal een bijvangst op kleinere haakjes bij het pickeren, maar als je een schooltje weet te vinden, kan het spieringtuig aardige vangsten opleveren.
In 2011 was er plotseling een enorme toename van het aantal spiering. Plotseling werd er van de Belgische kust tot en met Den Helder volop spiering gevangen. Op het strand, zo rond de laagwaterlijn, pakte je mooie exemplaren. Het leek wel of het niet uitmaakte waarmee en hoe je viste!! Wedstrijdvissers maken gebruik van kleine drijvertjes op de haaklijn, of draaiden hun lijnen strak om zo meer spieringen te kunnen vangen. Omdat spiering een pelagische vis is, was dit nog niet zo slecht bedacht. Als aas wordt vaak een slikzagertje op haakje 10 gebruikt.

Het is een goed eetbare vis, maar je moet wel aantallen hebben om een maaltje klaar te kunnen maken... Soms worden deze visjes nog wel eens gebruikt bij het dood-aas vissen in zoet water op snoek, baars en snoekbaars. Mede door het geurspoor dat het visje afgeeft is dit op zoet water een succelvol aas in de wintermaanden.

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button