Schol

 

Schol (Pleuronectus platessa)

 

De schol wordt gerekend tot, hoe kan het ook anders, de scholachtigen die op hun beurt weer tot de platvissen behoren.

De schol heeft een bruine kleur met oranje stippen. De huid voelt helemaal glad aan. De onderkant is helemaal wit. Net als alle andere platvissen wordt de schol als een gewoon visje geboren.

Na een leeftijd van +/- 6 weken vindt er een verandering plaats waardoor de vis op zijn kant gaat zwemmen. De zwemblaas verdwijnt dan langzamerhand. Ook de ogen verplaatsen zich naar de bovenkant van de kop. Voortaan verplaatst hij zich met golvende bewegingen door het water en voornamelijk over de bodem. Bij o.a. gevaar kan hij zich m.b.v. zijn staart geheel ingraven zodat alleen zijn ogen nog boven het zand uitsteken. Ze nemen dan ook de kleur van de bodem aan.

Jagen doen ze voornamelijk overdag.

Jonge vissen eten voornamelijk zeepieren, garnalen en nonnetjes. Volwassen schol eet ook andere vissen zoals bv. zandspiering. Daarnaast eten ze ook pieren, zagers, schelpdieren en kreeftachtigen.

(Achter in de keel heeft een schol namelijk scherpe tanden!)

 

                                                                   Schitterend getekend exemplaar !

 

Over het algemeen leeft de schol in diep helder water en daar zullen wij ze ook moeten vangen.

Als onderlijn gebruiken we een simpele paternoster of maken we gebruik van wapperlijntjes. Als aas gebruiken we pieren, verschillende soorten zagers, Zandspiering of stukjes vis en/of schelpdier.

De scholstand neemt weer iets toe in de Noordzee maar om een dagje te gaan vissen en even een maaltje schol te vangen is toch echt nog een utoptie.

Tegenwoordig (2012) vaart o.a. de sportvisboot Nautilis vanuit de haven van Vlissingen helemaal naar de kust van Frankrijk waar al wel enorme “platijzers” worden gevangen. Het is onze hoop dat deze platijzen snel de Nederlandse kust zullen bereiken!

 

Schol is een zeer gewaardeerde vis voor in de keuken. Het vlees is misschien iets wateriger als van de tong, maar het is mooi blank zeevlees wat ook uitstekend is te frituren. Bakt u ze in de pan dan moet u om kromtrekken te voorkomen, even 3 inkepingen geven in de bovenkant van de schol.

 

 

Lees hier nog meer over schol

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button