Schar

 

Schar (Limanda limanda)

 

De schar is een straalvinnige vis uit de familie van de schollen en behoort tot de orde van de platvissen.

Deze vissoort kan zo'n 40 cm. lang worden en een gewicht bereiken van rond de kilo. De onderkant is smetteloos wit en bijna doorzichtig. De schar heeft een huid, die in een richting, aanvoelt als schuurpapier.

 

De kleinere exemplaren zijn eigenlijk wel het gehele jaar langs onze kust te vangen; maar de grotere exemplaren komen zo rond eind september, begin oktober in ons kustwater. In deze periode zitten ze vol met kuit (en worden alleen nog maar dikker) en zijn ze in topconditie.

In diep water zoals bv. in de havens van Rotterdam, zijn deze eigenlijk het hele jaar door wel te vangen.

 

Vaak schuifelen ze in grote aantallen over de bodem op plaatsen waar hun voedsel in de problemen komt: diepe, door stroming uitgediepte geulen en platen. Dit is ook de reden dat deze vissoort vaak met 2 of 3 tegelijk gevangen wordt. Een tip is dan ook om niet na de eerste aanbeet je hengel al in te halen, want je hebt grote kans dat er zich nog een paar scharren melden! Om deze reden is het belangrijk om , als u met afhouders vist, hier een tonwarteltje aan de haaklijn te monteren zodat u bij het indraaien geen vis 'verliest'.

 

Als onderlijn gebruiken we een lijn met driehaakspaternosters of (bezem) afhouders bij sterke stroming of wapperlijntjes als de stroom er een beetje uit is. Belangrijk is dat het aas tegen de bodem aangeboden wordt.

 

Als aas gebruiken we pieren waarbij in sommige gevallen gezouten pieren favoriet zijn, zagers maar ook stripjes vis van bv. wijting (die zich in deze periode toch ook vol overgave op uw (dure) aas stort!)

 

Ook culinair is het een lekkere vis, die zich, na de overbevissing van vorige decennia, weer wat lijkt te herstellen.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button