Meun

 

VIJFDRADIGE MEUN (Ciliata mustela)

                                                                                                              5 dradige meun

 

Van de familie van de meunen, zijn op dit moment van schrijven, vier soorten die in onze kustwateren voorkomen:


1. De vijfdradige meun is wel de bekendste. Dit is de soort die verreweg het meeste wordt gevangen.

2. De driedradige meun heeft drie draden: één onder de bek en twee op de kop. Deze soort heeft grote, chocoladebruine vlekken en leeft op een diepte tussen de 20 en 120 meter. Hij kan wel 60 centimeter lang worden, maar is in ons land vrij zeldzaam.

3. De vierdradige meun heeft één draad onder de bek en drie op zijn kop. Deze soort leeft op 20-65 meter diepte en kan zo'n 40 centimeter lang worden. 

Dit is een soort die erg van kleur kan verschillen. Ook deze soort is bij ons vrij zeldzaam, maar wordt steeds vaker aan de hengel gevangen.

                                                                                                                          3 dradige meun

 

4. De Noorse meun heeft vijf draden: één onder de bek en vier op zijn kop. Maar deze soort heeft ook nog eens drie paar korte draden op de bovenlip! De kop beslaat ruim een derde van zijn totale lichaamslengte. De vis leeft op 10-50 meter diepte en is ook vrij zeldzaam.

                                                                                                                                   Noorse meun


Voor wedstrijdvissers en strandvissers is de vijfdradige meun, ook wel lompje genoemd, een bekende gast. Het lijkt er zelfs op dat de laatste jaren de meun in aantal toeneemt! De vis is een bewoner van vlakke bodems. Vlak langs de strekdammetjes zijn ze veelvuldig te vangen. De vijfdradige meun wordt vaak verward met de driedradige meun. Dit komt omdat twee van de vier sprieten op de kop een stuk kleiner zijn dan de andere. Opvallend is dat juist in de wintermaanden de meun het ondiepe water lijkt op te zoeken. De meeste vangstmeldingen komen uit deze periode.

De meunen kunnen tot 30 centimeter lang worden en een leeftijd van 3 jaar bereiken. Ze eten voornamelijk garnaaltjes, wormachtigen, maar ook kleine grondeltjes. De huid lijkt wel op die van een paling echter is de meun minder glad. Het is wel een opvallend slappe vis. Als ze paairijp zijn krijgen ze een opvallende dikke buik.

                                                                                                                         Hoogzwangere 'lomp'

 

Voor de wedstrijdvisser kan het een leuke vangst betekenen in het winterseizoen. Met een meuntje krijg je toch wat centimeters op de wedstrijdkaart. Ze zijn eetbaar, maar het advies is om ze weer fijn terug te zetten.

U vangt ze aan een pier of (slik)zager. De haakmaat maakt niet zo veel uit; ze hebben een grote bek en haakje 4 past er makkelijk in!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button