Makreel / Horsmakreel

 

Makreel (Scromber scrombus)

De makreel is een straalvinnige vis uit de orde van de baarsachtigen. Hij wordt ook wel de gewone of Atlantische Makreel genoemd.

Een makreel wordt 30-50 cm. lang en heeft een diepe ingesneden staartvin waarmee hij wel wat weg heeft van een tonijn. Het is dus een enorm gestroomlijnde vis. De voorste rugvin heeft 11 tot 13 piepkleine stekeltjes. Tussen de rugvin en de staartvin, maar ook tussen de anaalvin en de staartvin, heeft hij nog meer kleine vinnetjes. De bovenzijde van de flanken zijn glimmend blauw-groen met zwarte lijnen en een heel mooi vlekkenpatroon. Onder de zijlijn komen geen vlekken meer voor, maar is hij glanzend zilverachtig van kleur. Jonge Makrelen die de 20 cm. nog niet halen worden ook wel ' Paapjes' genoemd. Omdat een makreel geen zwemblaas bezit moet hij dus continu blijven zwemmen om zodoende ook steeds voldoende zuurstof uit het water op te nemen.

Het is een echte scholenvis die dicht aan de oppervlakte op jonge visjes en andere prooidieren jaagt.

Ze paaien in juni/juli bij een watertemperatuur van tussen de 11 en 14 graden.

In bovengenoemde periode komen de scholen makreel ook binnen het bereik van onze werphengels. U kunt al volstaan met een wat zwaardere spinhengel. Als onderlijn kunt u gebruik maken van een makreelpaternoster of ook wel verenpaternoster genoemd. Deze zijn in bijna alle kleuren van de regenboog te verkrijgen. ( nooit geweten dat er zoveel kleurslagen kippen waren...)

Ook een Haringpaternoster kan ingezet worden.

Let op: u mag in Nederland met maximaal 3 haken per hengel vissen!!

Het vissen bestaat uit het ingooien van de onderlijn en deze met lichte rukjes en tussenpozen inhalen. Laat de veertjes onder water lekker fladderen en u zult versteld staan hoeveel makrelen u naar binnen haalt. Ook aan kunstaas, in de vorm van een lepeltje of plugje , kunt u deze torpedo's vangen en er een leuke sport aan beleven. Bewaar de gevangen vissen zo koud mogelijk!

 

Verder zijn er ook diverse charterboten die in het seizoen makrelentrips organiseren. De schipper zoekt een school makreel op en u kan naar hartelust takelen. Ook hier geldt: overdaad schaadt! Neem (vang) niet meer vis, als dat uw gezin en buren op kunnen. Het moet wel hengelsport blijven!

 

Als bijvangst wordt er regelmatig ook horsmakreel gevangen. Deze wordt in de Nederlandse keuken niet echt gewaardeerd; al was het alleen al om de 2 rijen gemene stekels op zijn achterlijf, waar je je handen flink aan open kan halen bij het slachten. De Japanners zijn er weer wel gek op.

 

Horsmakreel (Trachures trachures)

 

Een makreel bevat zeer veel vitamine B12 en Omega-3 vetzuren. Hij heeft rood visvlees wat snel aan bederf onderhevig is. Mede hierom wordt de vis vaak gestoomd of gerookt verkocht. U kunt hem echter ook bakken en in de oven stoven. De echte liefhebber kan er ook Sashimi van maken.

 

 

Lees hier meer over makreel

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button