Kabeljauw (Gul)

 

Kabeljauw (Gadus morhua)

 

De kabeljauw komt, hoe kan het ook anders, uit de familie van de kabeljauwen en wordt ingedeeld in de orde van de kabeljauwachtigen.

Het zijn vissen die van koel water houden van zo'n 2 tot 11 graden. Ze zwemmen overwegend net boven de bodem en dat is ook de plaats waar we ze als visser moeten zoeken.

De kabeljauw is te herkennen aan zijn opvallende, vrij lange en dikke kindraad, en aan de onmiskenbare zijlijn. Meestal zijn ze grijs/groen/bruinig van kleur, maar dat is sterk afhankelijk van het water waar ze in leven en wat ze daar eten. In kelp gebieden kleuren ze zelfs naar roodachtig.

Kabeljauwen kunnen tot 150 cm. lang worden en zo'n 40 kilo zwaar. In onze kuststreek is een 'grote' kabeljauw een vis van zo'n 55 cm....

Ook deze soort is zwaar overbevist en hersteld zich feitelijk niet van de aanslag die op hem gepleegd is. (Uit berekeningen van biologen blijkt dat er in 'onze' Noordzee nog maar 100 volwassen kabeljauwen rondzwemmen, Telegraaf, 17 september 2012)

Feit is wel dat de vis op steeds jongere leeftijd paairijp wordt en zich zo voor uitsterven wil behoeden. Tegenwoordig wordt er ook met deze vis gekweekt in afgezette zeearmen, maar deze vis schijnt, net als bv. de kweekzalm, een andere DNA structuur te hebben.

Een grote vis noemen we dus kabeljauw, maar in de volksmond noemen we de kleinere exemplaren gul. De hele kleintjes worden ook wel papgulletjes genoemd of torretjes.

 

Deze vis is overal in onze kustwateren te vangen. De grotere exemplaren houden van diep water terwijl de kleinere exemplaren ook net achter de branding gevangen kunnen worden. Ook de Nieuwe Waterweg staat bekend om zijn Gul-vangsten. Let wel: op de Waterweg is het een zware sport vanwege de zeer sterke stroming en je moet hier echt de stekken weten, omdat je anders heel veel materiaal en dus ook veel vis kan verspelen!

 

De sportvisser gebruikt dus zwaar materiaal: lange, stevige strandstokken, dikke lijnen , zwaar lood en grote haken. Als aas gebruiken we pieren in combinatie met mesheften. Dit is een top-aas wat in grote hoeveelheden op de haaklijn geschoven moet worden. Als onderlijn is de zogenaamde Jo-Jo- lijn favoriet met een grote haak: minimaal maat 1, maar beter is maat 2 of zelfs 3! Deze haak kan je gebruiken in combinatie met een wat kleinere haak zodat er een Pennel-rig ontstaat.

 

 

Culinair is het een vis waar je alle kanten mee op kunt. Je kan hem bakken, stoven en frituren. Velen maken er ook Kibbeling van. De enige echte Kibbeling wordt overigens gemaakt van de kabeljauw wangetjes. Maar vaak zijn het gewoon in beslag gedoopte en gefrituurde stukjes vis. Omdat kabeljauw redelijk aan de prijs is gebruikt men hiervoor ook de goedkopere vissoorten zoals wijting, heek en koolvis.

Maar de echte sportvisser laat zich natuurlijk niet voor de gek houden en vangt de echte Kibbeling gewoon zelf! Zeker degenen die een dagje met de boot op de wrakken gaan vissen kunnen een aardig portie vangen.

 

 

Lees hier meer over de kabeljauw

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button