Haring

 

Haring (Clupea harengus)

De haring is een straalvinnige vis die voorkomt op het noordelijke halfrond. Ze kunnen ongeveer 45 cm. lang worden en een gewicht bereiken van rond de kilo.

Ze hebben een zilverkleurig lijf met een grijs- tot blauwgroene rug.

Wist u dat haringen ook geluid kunnen maken? Dit doen ze door gas te laten ontsnappen uit hun zwemblaas!

 Al eeuwenlang is haring een van de belangrijkste vissoorten van de Nederlandse vissector. Deze haringvangsten hebben in het grijze verleden zelfs nog tot serieuze oorlogen met Engeland geleid !

 

Het haringseizoen start elk jaar, rond begin juni, met de traditionele veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring. Deze nieuwe haring wordt in 6 weken tijd (half mei tot juli) gevangen. Alle haring die in die periode is gevangen, en die goed vet is, en op de traditionele manier is gekaakt en gezouten, en meteen is ingevroren, wordt nieuwe haring genoemd. (per jaar is dit 30 miljoen kilo oftewel 200 miljoen stuks!) De haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak tot rolmops verwerkt en/of geexporteerd.

Wij als sportvissers vangen deze haringen uiteraard gewoon aan de hengel!

Elk jaar rond april komen de haringen in enorme scholen onder onze kust om te paaien, en dat is voor ons, vissers, de tijd om onze hengels in te zetten voor een leuk maaltje vis. We gebruiken hiervoor een vrij lichte hengel met een werpgewicht tot 100 gram in combinatie met een lichte molen. Als lijn gebruiken we een goede kwaliteit 25/100ste nylon.

Als onderlijn kiezen we gewoon een standaard haringonderlijn die in elke hengelsportwinkel wel te koop is. Let nu wel even op: deze onderlijnen bevatten vaak 5-7 haken. In Nederland mag je met maximaal 3 haken per hengel vissen !! Knip dus gewoon een paar haaklijntjes af.

Als lood gebruiken we het zogenoemde haringlood van zo'n 60 gram. Ook ander lood of een pilkertje is mogelijk. Nu is het een kwestie van ingooien, je lood even de tijd geven om te laten zakken en dan met lichte bewegingen van de hengel en korte tussenpozen weer inhalen. Je haaklijntjes hebben nu lekker de tijd om even te dwarrelen en je geeft de haring de tijd om zich te vergissen en in jouw haak te bijten.

Bewaar de gevangen vis bij voorkeur in een koelbox waarin voldoende koel-elementen zitten. ( ingevroren petflessen met water is nog beter) Haring is zeer snel aan bederf onderhevig!

 

Een favoriete plek om haring te vangen is de Grevelingen en dan met name de in- en uitlaatsluis ter hoogte van de Brouwersdam. Hier is het vaak zo druk, zodat je mannetje aan mannetje staat, met vele scheldpartijen en erger tot gevolg. Vang net zoveel haring als je mee wilt nemen naar huis en op kan eten.  Het is onzin om honderden haringen mee te nemen; dat heeft niets meer met vissen, lees sport, te maken!

 

Vries de haring altijd in voor dat je de vis consumeerd. Je bereikt hiermee dat de Haringworm, die redelijk vaak voorkomt in Haring, doodvriest.

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button