Haaien

 

Haaien

Gladde Haai (Mustelus mustelus)

 

                                                                                                    Gladde haai, bron: Ecomare, Peter van der Wolf.

 

De gladde haai komt steeds vaker voor in onze kustwateren. In ieder geval worden ze steeds vaker door sportvissers gevangen.

De gladde haaien vormen een familie van kraakbeenvissen in de orde van grondhaaien. Ze bezitten een grijze rug, waarbij de flanken lichter gekleurd zijn, en een geelwitte buik. De 2de rugvin is maar een fractie kleiner dan de 1ste rugvin, maar wel weer groter dan de anaalvin. De staartvin heeft een nauwelijks ontwikkelde onderlob. In tegenstelling tot wat veel mensen vaak denken over haaien, zijn er ook haaien die geen, (lees) nauwelijks tanden hebben. Deze soort heeft platte en stompe tanden die zichtbaar zijn als een serie lage knobbels.

Er bestaat ook een gevlekte gladde haai, maar dit onderscheid is met het oog nooit echt vast te stellen. Beide soorten hebben wel eens vlekken en beide soorten zijn ook wel eens helemaal egaal van kleur (glad). Alleen DNA onderzoek zou uitsluitsel kunnen geven. Nu hebben de meeste vissers geen DNA-kit in hun viskist zitten....., dus laten wij maar gewoon genieten van de sport die deze vissen op onze hengels geven. Deze haaien komen momenteel in redelijke aantallen in onze kustwateren voor. Als u een haai vangt, meldt hem dan met de benodigde gegevens, bij Sportvisserij Nederland. Diverse charterboten geven de gevangen haaien merkjes zodat we de leefwijze van de haaien beter kunnen volgen en begrijpen. Sportvisserij Nederland organiseert nu al voor de 2de keer een Shark-atag. Als u zich inschrijft mag u mee op haaienjacht. De bedoeling is om zoveel mogelijk haaien te vangen, deze te merken en weer terug te zetten. Middels het later terugvangen van gemerkte exemplaren, krijgen we inzicht in de leefwijze van deze dieren.

Ze leven voornamelijk tot een diepte van 50 meter. Bij een lengte van 70 – 80 cm. zijn de vrouwtjes geslachtsrijp. Zij worden inwendig bevrucht en brengen dus volledig ontwikkelde jongen ter wereld. Per keer worden er dan zo'n 15 jongen geboren, die bij hun geboorte al een lengte hebben van zo'n 30 cm. De soort kan tot 165 cm. lang worden. Het voedsel bestaat vooral uit kreeftachtigen.

Door sportvissers worden ze (vaak bij toeval) gevangen aan grote zagers.

 

In 2012 komen er steeds meer berichten van gevangen ruwe haaien! Er zijn al enkele sportvissers die gericht op deze haaiensoort zijn gaan vissen en zij boekten opmerkelijke resultaten.

                                                                          Op bovenstaande foto ziet u Peet Boogaard met een door hem gevangen ruwe haai.

 

In Visionair verscheen een artikel met de naam: Op de bres voor haaien en roggen. Als u hier klikt, dan kunt u dit uitvoerige artikel zelf lezen.

Ook Henk Heessen, een visserijbioloog in dienst van Imares, heeft een onderzoeksrapport gepubliceerd in 2010, waarin hij een goed overzicht geeft van de stand van zaken voor wat betreft de haaien en roggen in het Nederlandse deel van de Noordzee.

Door hier te klikken verschijnt dit rapport, vol informatie, op uw scherm.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button