Geep

Geep (Belone belone)

In ons kustwater komt in de zomer een opmerkelijke vis voor: de geep.

De geep is een straalvinnige vis met een opmerkelijke bek. (Misschien is hier kaken wel een betere benaming). Hij kan tot een kleine meter lang worden; echter het merendeel die gevangen worden, hebben een lengte van zo'n 45 a 50 cm.

 

In de winter leven ze in scholen in warmer water ten westen van Engeland en komen in het voorjaar, als het water lekker opgewarmd is, paaien. Dit tijdstip ligt rond de maanden mei / juni. ( In Belgie noemen ze 'm ook wel meivis...) De eitjes worden met draden aan het wier en basaltblokken vastgemaakt. Het is een vis die aan de oppervlakte leeft, en hier ook achter zijn voedsel aanjaagt. Dit voedsel bestaat uit jonge visjes; maar kleine kreeftachtigen staan ook op het menu.

 

Het is een voortreffelijke sportvis, die met licht materiaal bevist kan worden. Vaak jagen ze onder de kant en hoeven er ook geen grote afstanden gehaald te worden met inwerpen.

U kan de Geep belagen met behulp van een dobber met daaraan een wapperlijn, maar een schuiflijn langs uw hoofdlijn is ook een mogelijkheid. Anderen vissen met lood op de bodem en gebruiken dan lange haaklijnen met foam erop, zodat deze hoog door het water zweven. Zit de Geep om de een of andere reden toch wat verder uit de kust, dan heeft dit een voordeel ten opzichte van de dobber en schuiflijn.

 

Als aas gebruiken we reepjes zalm, varkenshart, spek, kleine zager ,witje of...vers gevangen geep..! Knip / snij je aas zo, dat het op een klein visje lijkt. Haal je haak erdoor en vissen maar. Gebruik een klein haakje; vaak voldoet maatje 8 goed.

 

 

De Geep is prima te eten, ondanks zijn grote hoeveelheid groene(!) graten.

 

 

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button