Fint en Elft

Fint (Alosa fallax)

De fint heeft wel wat weg van een haring en dat klopt ook wel, want hij is er familie van. Sommigen noemen hem ook wel de gestippelde reuzen haring. En dan hebben we meteen een ander kenmerk te pakken: de fint heeft duidelijke stippen op zijn flanken; evenwijdig aan zijn zijlijn.

Vaak wordt de fint verward met de elft, echter heeft de fint een minder hoog gebouwd lijf. De ogen zijn bedekt met een doorzichtig vlies. De fint is een , wat men noemt, anadrome vis. Dat wil zeggen dat hij in zee leeft, maar in de monding van de (grote) rivieren paait.

Als de watertemperatuur de 12 graden is gepasseerd, komt de vis in het bereik van de sportvisser. Vanuit zee trekt hij nu de rivieren op om zijn eitjes in het ondiepe water, 'voorzien' van een zand- en grindbodem, af te zetten.

Omdat bij de voltooing van de Deltawerken alle riviermondingen op 1 na, namelijk de Nieuwe Waterweg, zijn afgesloten, is dit ook feitelijk de enige plek waar we de fint kunnen aantreffen. Nu ook de Haringvlietsluizen op een kiertje gezet zijn, komt de fint nu ook , zij het sporadisch, in het Haringvliet voor. De laatste jaren zien we ze meer en meer in de Oosterschelde.

 

Finten eten voornamelijk dierlijk plankton en kleine visjes.  De sportvisser kan hem dan ook vangen met kunstaas zoals een kleine lepel of een klein plugje, maar ook met de vlieg. Behandel de gevangen vis voorzichtig! Uiteraard met natte handen onthaken en snel weer terugzetten in het water. De fint is beschermd en staat dus ook op de Rode Lijst !

 

Elft (Alosa alosa)

 

Ook de elft is een haringachtige en lijkt dus heel erg op de fint. De elft heeft alleen een hoger gebouwd lichaam. Een ander verschil is dat de elft maar 1 zwarte stip heeft achter zijn kieuwdeksel, terwijl de fint 5 of 6 zwarte stippen heeft. De elft heeft ook een veel fijnere kieuwzeef, maar dat is met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Verder geldt hetzelfde als bij de fint hierboven!

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button