Diklipharder

Diklipharder (Chelon labrosus)

De diklipharder is een vis die veel langs onze kusten voor komt; met name in de periode van mei tot oktober. Het is de meest voorkomende van de 3 soorten harders die ons kustwater telt. (de andere twee zijn de dunlipharder en de goudharder) Van brak water heeft hij geen last en we kunnen hem daar veelvuldig aantreffen. Hij leeft van plankton en organisch materiaal wat hij opzuigt en met de lange kieuwzeef uitfilterd. Op een leeftijd van 4 jaar, de vis is dan zo'n 30-35 cm, is hij geslachtsrijp en kan hij dus voor nakomelingen zorgen. De paai vind plaats van januari tot april in open zee en met name in het Kanaal.

De rug van de diklipharder is donkergroen tot grijsblauw. Hij heeft zilvergrijze flanken met zo'n 6 a 7 grijze lengtestrepen en een witte buik. Verder heeft hij lange borstvinnen en een dikke bovenlip. Zijn naam is dus niet zomaar uit de lucht komen vallen. Hij kan tot zo'n 75 cm. lang worden en een gewicht bereiken van 5 kilo.

We treffen hem vaak aan in (jacht)havens langs onze kuststrook en langs steenstorten waar ze hun kostje bij elkaar zoeken. Tijdens zonnige dagen kunnen we ze hier in groepjes zien 'grazen' langs de stenen.

 

Voor de visser is de diklipharder een fantastische sportvis. Steeds meer vissers ontdekken deze mooie maar o zo schuwe vis. Als u op deze vis wilt gaan vissen houdt dan rekening met het schuwe karakter van deze vissen. Pas uw kleding aan: geen felle kleding dus! Blijf stil op uw visstek zitten en ga niet heen en weer lopen en praten! Ook het vismateriaal moet hier op aangepast zijn.

Vis zo licht mogelijk; een dunne lijn, kleine haak en een lichte dobber. Bij het minste wantrouwen laat de vis het aas los en heb je het nakijken. Let wel: het zijn oersterke vissen dus een lijndikte van 20-22/100ste heb je wel nodig. Vis met een werphengel met daarop een molen met een goede slip.

 

Als aas gebruiken we brood. Soms lukt het ook met maden of met wat kleine slikzagertjes.

Belangrijk is dat u blijft voeren op uw visstek. In de eerste plaats om ze naar uw visstek te lokken, maar ook om ze daar te houden.

 

Het is een smaakvolle vis met stevig vlees die je kan bakken, stoven en grillen. Ook gerookte filets smaken uit de kunst!

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button