Recepten vissoep

 

Recepten vissoep

 

Er is soep en er is soep.

Het ene bestaat uit water waarin wat vage attributen rondjes drijven; en er is soep waar je lepel rechtop in kan blijven staan.

Het heet allebei soep; waarbij het ene geschikt is voor mensen die onderweg zijn naar een kunstgebit en het andere is uitstekend geschikt voor de echte mannen (en vrouwen) onder ons, die thuiskomen van een lange (vrije) dag aan de kust........

 

De basis van alle soep is het bouillon. Een goede bouillon bepaalt dus in grote mate het eindresultaat van de soep!

Aangezien wij als sportvissers het geld niet over de balk smijten, (maar liever over de toonbank laten glijden van de plaatselijke hengelsportwinkelier), zullen we dus ook altijd zuinig omgaan met onze kostbare jachttrofeeën. (lees: gevangen vis)

Wat een ander misschien rucksichtloos weggooit bij het slachten, kunnen wij goed gebruiken om een heerlijke bouillon van te maken: de basis van onze heerlijke vissoep.

 

Bouillon:

 

Hoe maken we nu een 'standaard' bouillon voor vissoep?

 

Hiervoor kunnen we allerhande 'visafval' gebruiken. Dit bestaat uit de koppen, de graten met restjes vlees, die overblijven bij het fileren, de staart en/of vinnen en eventueel vel. Dit stoppen we in een pan met ca. 3,5 liter water. Eventueel kunt u hier ook nog wat (vis)bouillonblokjes aan toevoegen.

Het geheel laten we op een zacht vuurtje minstens 2 uur pruttelen.

(Dit is zo'n beetje het standaard-bouillon. U kan er natuurlijk nog tal van ingrediënten aan toevoegen zoals bijv. enkele ui-ringen, wat zeekraal, zeekruiden etc.)

Als er een heerlijke bouillon is ontstaan, kiepen we het hele boeltje door een zeef. Let erop dat u alle afval ( en zeker alle graten) eruit zeeft! Het schuim wat ontstaat verwijderen we met de schuimspaan.

Uw bouillon is klaar!

 

Recept : Romige vissoep

 

(We gaan uit van het hierboven beschreven bouillon.)

 

Ingrediënten:

 

3 ons kabeljauwfilet

3 ons tongfilet

3 ons stokvisfilet

2 ons zalmfilet

2 ons zeeduivelfilet

2 ons rode poonfilet

1 ons tonijnfilet

(….of andere vissoorten die u op dat moment voorhanden heeft...)

1 ons baby inktvisjes

1 ons inktvisringen

ca. 20 – 25 verse mosselen

2 handenvol kokkels

2 handenvol grote en kleine garnalen

 

Kruiden:

 

Alles wat u maar lekker vind:  selderij, peterselie, dille, citroenpeper, verse knoflook, een paar druppeltjes tabasco, groentebouillonblokjes, visbouillonblokjes, gepureerde tomaten, 250 ml. creme fraiche en wat vers geperst citroensap.

Alles naar eigen smaak toevoegen!

 

Bereiding:

 

Snij de visfilets in stukjes en voeg dit toe aan de bouillon. Stop de kokkels, de mossels, de inktvisjes en de inktvisringen in een mandje of netje en hang dit in het zacht kokende bouillon.

Heeft u verse kruiden, dan bindt u deze in een bosje bij elkaar; heeft u gedroogde kruiden, stop deze dan bij voorkeur in een thee-ei. Hang dit tegelijkertijd met het netje visfilets in de bouillon. (Let op: de garnalen nog niet toevoegen).

Voeg nu ook de knoflook en enkele druppels tobasco aan de bouillon toe.

Laat dit alles zachtjes ca. 10 – 15 minuten koken totdat alle vis gaar, maar nog wel stevig is. Strooi er nu, naar smaak, de citroenpeper in.

Nu haalt u het mandje met de schelpdieren eruit en verwijdert u de schelpen.  De schelpdiertjes, de inktvisjes en- ringen en nu ook de schoongemaakte garnalen aan de soep toevoegen. Het bosje verse kruiden kan u eruit halen en weggooien, of in stukjes knippen en ook aan de soep toevoegen.

Giet nu de creme fraiche in de soep. De soep krijgt nu een mooi romig uiterlijk. De tomatenpuree, die er nu ook in mag, geeft er een mooie roze kleur aan.

Laat de soep nu goed doorwarmen, maar laat ze niet meer koken!

Daarna direct opdienen.

U kunt er nog peper overheen strooien en/of een paar druppels citroensap; net wat u het lekkerste vindt.

 

Heerlijk bij lekker warm en versgebakken brood !

 

 

 

Maaltijd vissoep

 

Ingrediënten:

 

1 halve rode ui

2 teentjes knoflook

2 eetlepels olijfolie

250 gram Kabeljauwfilet of andere stevige vis

150 gram garnalen

150 gram gekookte mosselen (zonder schelp)

1 liter visbouillon

2 sneden witbrood

1 blik romige vissoep

1 deciliter tomato frito

2 eetlepels verse kervel

Pernod (alcohol ca. 40%)

peper en zout

75 gram geraspte pittig belegen kaas

 

Bereiding:

 

Snipper de ui en de knoflook fijn en fruit de helft daarvan goudgeel in de olie. Snij de vis in blokjes en bak dit, onder steeds omscheppen, samen met de mosselen en de garnalen ca. 3 minuten.

Schenk hierna de bouillon erbij en laat het zachtjes koken.

Haal de korsten van het wittebrood af. Snij het restant in repen en bak dit in de olie. Hierna even uit laten lekken op bv. keukenpapier.

Voeg nu de inhoud van het blikje vissoep aan de bouillon toe, samen met de tomado frito en laat dit nog een paar minuten lekker doorwarmen. Wel af en toe blijven roeren! Breng de nu ontstane soep op smaak met peper en zout en een scheutje Pernod.

Serveer de soep in diepe borden en bestrooi met wat verse kervel en geraspte kaas en verveer er de gebakken brood 'soldaatjes' bij.

Eet smakelijk!

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button