Recepten schar

 

Recepten Schar

 

Gebakken schar met Hollandse garnalen

Dit is een hoofdgerecht dat geschikt is voor 2 personen en wat u binnen 30 minuten kunt bereiden.

 

IngrediĆ«nten: 

2 hele scharren

4 eetlepels bloem

4 eetlepels zonnebloemolie

1 eetlepel kerriepoeder

1 bosui in dunne ringetjes gesneden

1 gele paprika in reepjes

2 eetlepels verse basilicum

100 gram hollandse garnalen

 

Bereiding:

 

Meng op een groot plat bord of grote schaal de bloem met de kerriepoeder en met wat zout en peper en spreidt dit mengsel over het hele bord/schaal uit.

Dep de vissen goed droog en wentel ze door het bloemmengsel.

 

Verwarm 3 eetlepels olie in een grote koekepan en bak de vissen op matig/hoog vuur in 8-10 minuten mooi gaar en bruin.

 

Verwarm 1 eetlepel olie in een pan en bak het bosuitje en de paprika in 2 minuten zachtjes gaar.

Schep de garnalen en de basilicum erdoor.

Leg elke schar op een warm bord en schep het garnalenmengsel in het midden op de vis.

 

Lekker met krieltjes of bij een salade.

 

 

Scharrolletjes met ham

 

Dit hoofdgerecht heeft een bereidingstijd van circa 30-45 minuten en is voldoende voor 4 personen.

 

Ingrediƫnten:

 

6 scharfilets

100 gram zeekraal

6 plakken rauwe ham die we in de lengte halveren

150 gram verse roomkaas met kruiden

100 ml melk

50 gram Parmezaanse kaas

 

Bereiding:

 

Verwarm de oven voor op 200 graden

Ondertussen snijdt u de scharfilets in de lengte doormidden.

Bestrijk de kant met het velletje met de roomkaas.

Rol elke filet (met de velkant aan de binnenkant) op en wikkel de rolletjes in een plak ham.

 

Roer de resterende roomkaas met de melk tot er een gladde saus ontstaat.

 

Verdeel de zeekraal over de ovenschaaltjes en zet in elk schaaltje 3 scharrolletjes.

Schenk nu de saus over de visrolletjes en strooi de kaas erover heen.

 

Schuif de schaaltjes in de oven en laat de vis in 20 minuten gaar en goudbruin worden.

 

Heerlijk met peultjes.

 

Kibbeling van schar maken!

Wist je dat je van schar ook hele lekkere kibbeling kan maken? Zeker als de schar gestapeld lijkt te liggen voor onze kust en onze vriezer uitpuilt van de scharren is dat een mooie manier om die voorraad weer een beetje te doen slinken!

Als eerste maken we het beslag klaar. Hiervoor hebben we nodig:

melk, water, bloem, viskruiden, water, (arachide)olie en een ei.

Doe in een kom 3 deciliter water en 3 deciliter melk. Roer hier met een garde de bloem en het ei doorheen; net zolang tot alle klontjes verdwenen zijn en er een stevig beslag ontstaat. Hierna roer je flink wat viskruiden door het mengsel heen. Overigens hoe kouder het beslag hoe beter het bakresultaat!

De scharren worden gefileerd en per filet in 4-6 stukken gesneden. Dep deze stukjes vis goed droog.

Voor het frituren worden de stukjes vis door het beslag heen gehaald. Het beslag iets van de vis af laten druipen en dan in de frituurpan. Niet te lang want de filetjes zijn maar dun!

Dit bakken kan ook  in een gewone braadpan! Neem hiervoor een goede arachideolie (grondstof is noten) en doe deze in de braadpan tot een laagje van een centimeter of 2 a 3. Dat is genoeg om de kibbeling mooi bruin te bakken. Ook hier geldt: niet te lang bakken! Arachideolie wordt heel heet en de vis is zo gaar! Arrachideolie heeft een hoger rookpunt dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Arachideolie begint  pas te roken bij 160 graden C. Zonnenbloemolie begint al bij 107 graden C te roken. Ook is de geur van arachideolie minder dan van zonnenbloemolie .Arachideolie (pindaolie) is dus bestand tegen hogere temperaturen. Daardoor ontstaan er minder schadelijke stoffen als de olie lang verhit wordt.

Heerlijk op de boterham met wat knoflooksaus of bij gebakken aardappeltjes. Smullen maar!

 

Gebakken kuit / hom van schar

 


Wat heel veel mensen niet weten is dat de schar die voor onze kust zijn rondjes zwemt barstensvol met kuit (en hom) zit. Velen zitten te tobben om dit 'spul' uit de vis te krijgen om het dan  met een vies gebaar bij het visafval te deponeren. Mensen niet doen! U gooit werkelijk het lekkerste van de vis weg! Spoel het even af onder de kraan en laat het in een vergiet even goed uitlekken. Eventueel kun je het nog wat droger deppen met keukenrol of iets dergelijks. Ik geef toe dat als je het op een bord zie liggen het er niet echt 'uitdagend' uitziet ofzo...

 

 

Bak het in een (koeken)pan op een matig vuur, rustig, heel rustig bruin. Maak de olie of de boter vooral niet te heet! U heeft nog nooit zoiets lekkers gegeten. Biefstuk van de haas valt er bij in het niet, zeker weten!

 

 

Smakelijk! en pas op voor je vingers...!

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button