Recepten makreel

 

Recepten makreel

 

Gebakken makreel volgens een oud Schots recept.

 IngrediĆ«nten:

 

4 kleine makrelen

2 hardgekookte eieren

100 gram geraspte Scholtse Cheddar of belegen Goudse kaas

1 theelepel mosterdpoeder

2 eetlepels gesmolten boter

1 eetlepel gehakte peterselie

1 citroen

 

Bereiding:

 

Maak aan iedere kant van de makreel 3 sneden.

Meng de fijngehakte eieren met de moster, kaas, boter en peterselie.

Voeg ook de geraspte schil en het sap van een halve citroen toe.

Bak ze in de oven op 200 graden in ongeveer 40 minuten.

Garneer ze met de schijfjes van de resterende halve citroen.

 

Makreel met sesamsaus

 

Ingrediƫnten:

 

1 kilo kleine makrelen

3 theelepels zout

3 dunne preien

3 uien

3 teentjes knoflook

1 groene paprika

1 rode paprika

1 dl. olijfolie

4 eetlepels zonnebloemolie

100 gram walnoten

100 gram witte druiven

2 eetlepels gehakte peterselie

1/2 theelepel zout

1/2 theelepel peper

1/2 theelepel paprikapoeder

 

Voor de saus:

2 teentjes knoflook

100 gram tahin (sesampasta)

1 dl water of bouillon

1 theelepel zout

 

Voor de garnering:

50 gram gehakte walnoten

4 eetlepels gehakte peterselie

 

Bereiding:

 

Wrijf de vissen van binnen en van buiten in met 2 theelepels zout.

Schenk een beetje van de olie in een ovenvaste schaal leg de vissen erin en schenk de rest van de olie erover heen.

Laat dit zo 15 minuten staan.

Ondertussen verwarmd u de oven voor op 200 graden.

Snipper de prei en de uien en de knoflook en snij de paprika's in kleine reepjes.

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de prei en de ui en de knoflook goudgeel en voeg na enige minuten de paprika toe en de fijngehakte walnoten.

Bak het geheel ca. 5 minuten op matig vuur en doe er vervolgens de peterselie en de gehalveerde druiven bij.

Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.

Stop deze vulling met een lepel in de buikholte van de vissen en steek deze dicht met houten prikkers.

Zet de schaal in de oven en bak de vissen in ca. 45 minuten.

 

Vermeng intussen voor de saus de uitgeperste knoflook met tahin, bouillon, citroensap en zout.

 

Serveer deze saus bij de vis en garneer de gebakken vis met gehakte walnoten en gehakte peterselie.

 

Gerookte makreel

 

Bent u in het gelukkige bezit van een rookton: makreel is een perfecte vis om te roken! Om de buurt te vriend te houden, zult u wel een paar overheerlijke gerookte makrelen uit moeten delen, maar dat mag de pret niet drukken.

 

En op een mooie zomerdag een paar makrelen op de barbeque grillen, is ook een fantastische bezigheid; met een geweldig resultaat!

Wijntje erbij of een lekker koud pilsje.....

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button