In huis vis roken? Iedereen kan het: kijk maar!

HSV De Zeebaars zelf vis roken in de keuken schar

 

Het roken van vis moeilijk?  Welnee, iedereen kan het!

 

Er zijn wel eens van die vissessies dat het geluk je toelacht en je met een leuke klus vis naar huis kan. Toegegeven: die keren zijn tegenwoordig meer een zeldzaamheid geworden (zeker als je visstek Oosterschelde heet..), maar zo heel af en toe gaat de vis helemaal 'los' op je stek en schiet de adrenaline door je bloedbanen heen. Wil je nu eens iets anders dan een visje uit de frituur of uit de oven? Misschien kan je dan met het volgende uit de voeten. Want soms lijken zaken moeilijker dan ze in werkelijkheid zijn. En zo is dat ook met het roken van een vers maaltje vis. Gewoon thuis, onder de afzuigkap is dat prima te doen en het smaakt echt niet verkeerd kan ik je vertellen. Alle soorten vis zijn in feite te roken. Makreel en paling zijn wel de meest bekendste; maar wat dacht je van gerookte schar of zeebaars? Heerlijk! Om je vingers bij op te eten. Probeer het eens!

Wat heb je daarvoor nodig?

Met een simpele braadslede, een bijpassend rooster, wat houtsnippers en/of zaagsel, aluminiumfolie en wat viskruiden ben je al een heel eind op pad.

 HSV De Zeebaars roken van vis thuis braadslede scharretjesVisrecepten HSV De Zeebaars vis roken scharren recept

Hoe ga je te werk?

Strooi op de bodem van de braadslede wat zaagsel en/of wat houtmot. Met behulp van wat aluminiumfolie creëer je een ondiep 'bakje' waarin het druipende vet van de vis opgevangen wordt. Dit opvangbakje zet je in de braadslede, bovenop het houtmot. Nu plaats je het rooster in de braadslede met daarop de schoongemaakte vis. Zorg dat de vis boven het druipbakje ligt. Het is raadzaam om de schoongemaakte vis een paar uur in zout water te laten 'trekken'. (gewoon kraanwater met een flinke hoeveelheid zout opgelost, waar de vis in onder staat), daarna goed drogen en bestrooien met wat viskruiden en/of wat citroensap. Nu dek je de braadslede "luchtdicht" af met aluminiumfolie en plaats je de braadslede gewoon op het (gas)fornuis op de kleine (brandende) gaspitten. Zet het gas gewoon laag. Door de warmte gaat het houtmot smeulen en ontstaat de rook die de vis zijn kenmerkende smaak geeft. Door te variëren met soorten hout(mot) kan je ook gedeeltelijk de smaak bepalen. Voor een gemiddelde vis is een 20-tal minuten voldoende om de vis gaar te roken. Zet wel de afzuigkap voor de 'veiligheid' een beetje aan, om eventueel ontsnapte rook weg te vangen.

Visrecepten visroken HSV De Zeebaars braadsledeHSV De Zeebaars visrecepten kibbeling schar makreel enz

 

Eet smakelijk!

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button