Zeevismaterialen

 

Zeevismaterialen

 

Inleiding

 

Wat zit er normaal gesproken in een gereedschapskist? Inderdaad: het gereedschap wat je nodig hebt om te werken.

Daarom willen we u hier wat tips aan de hand doen over het materiaal wat gebruikt wordt tijdens het zeevissen. Voor velen is dit allemaal allang zoete koek, maar ongetwijfeld staan er zaken tussen waar u, als doorgewinterde visser, ook wat aan heeft.

 

Om te beginnen vissen we in zout water en dus moeten we daar terdege rekening mee houden bij de aanschaf, maar zeer zeker ook bij het onderhoud van ons materiaal!

 

Als u overweegt om op, of aan het zoute water te gaan vissen dan is het wel handig dat je weet met welke visserij je je wilt bezig houden. Ga je specifiek op Zeebaars vissen dan heb je een andere uitrusting nodig als wat je gebruikt bij de jacht op Kabeljauw.....

Sowieso is het erg handig als je je eerst eens gaat oriënteren op het internet, of op een hengelsport- beurs, in een hengelsportwinkel of bij andere zeevissers. Op die manier hoef je het wiel niet voor de veertiende keer uit te vinden en voorkom je miskopen en vele teleurstellingen. Zo kan je dus al heel veel basisinformatie verzamelen.

 

De strandhengel

 

Met een strandhengel wordt meestal passief gevist. Passief wil zeggen dat je niet echt continue actief in de weer bent met je hengel en je aas. Vis je met een spinhengel met kunstaas dan vis je dus actief.

Een strandhengel is daarom eigenlijk niets meer als een stuk gereedschap wat jouw aas richting de vis moet brengen en een eventuele aanbeet via de hengeltop moet registreren.

Het is misschien een wat oneerbiedige beschrijving van een 'high tech strandhengel' van 600 Euro, maar het is wel waar hij voor bedoeld is.

Nu we het dan toch over Euro's hebben: strandhengels zijn er te kust en te keur. Niet alleen in verschillende lengtes, en materialen maar ook in verschillende prijsklassen.

Ook een zeevisser met jarenlange ervaring ziet soms door de bomen het bos niet meer!

 

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een strandhengel?

In de eerste plaats is het goed om te weten hoe vaak je in een jaar denkt te gaan vissen. Het is zonde van het geld als je een dure hengel aanschaft en hij staat 10 maanden van het jaar in de schuur achter de droogmolen verstopt.

De persoon die de hengel hanteert bepaalt de lengte van de hengel. Dat wil zeggen dat e.e.a. in overeenstemming moet zijn. Een kort persoon kan niet met een te lange hengel uit de voeten en een lang persoon kan zijn afstanden niet halen met een te korte hengel.

Zomaar even een hengel aanschaffen via het internet zal ik dan ook niemand aanraden! Een hengel moet je in je handen gehad hebben. Je moet aanvoelen of de lengte goed bij je past. Werp je graag met een stugge hengel of heb je liever een wat soepelere stok? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. Ook het werpgewicht van de hengel is belangrijk. Wil je in de Nieuwe Waterweg gaan vissen dan zal je in verband met de harde stroming zwaar lood in de strijd moeten gooien. Wel zo fijn als je hengel dat aan kan en je niet bij de eerste ingooi ineens met 2 hengels in je handen staat!

Ook de ogen van de hengel is een belangrijke factor. Kleine ogen lopen snel vol met vuil uit het water wat aan je lijn blijft zitten. Je ogen raken sneller verstopt waarbij je deze dus eerst moet reinigen alvorens je weer verder in kan draaien. En dan maar hopen dat je in de tussentijd niet vast zit en/of je de vis niet verspeelt. Ook de stand en het aantal ogen is dus iets om rekening mee te houden.

 

Tegenwoordig maken fabrikanten ook hengels met meerdere toppen. Dat wil zeggen dat je de hengeltop kan aanpassen aan de situatie op dat moment en ben je niet van je stugge top afhankelijk terwijl je eigenlijk een softe top had moeten hebben.

Gelukkig zijn er enkele winkeliers in het land waarbij je met een hengel op proef mag gooien. Een betere manier om te zien of de hengel bij je past is er eigenlijk niet! (In sommige gevallen zou je ook eens kunnen gooien met een hengel van een vriend of mede visser om te bepalen naar wat voor hengel je op zoek moet)

Verder is het net als altijd: alle waar naar zijn geld. Hoewel je je soms wel eens af kan vragen of je niet teveel betaalt voor de naam die op de hengel staat..... Hanteer daarom een budget en ga daar dan niet overheen! Een gemiddelde richtprijs is moeilijk te geven maar reken in ieder geval tussen de 100 en 250 Euro voor een 'gemiddelde' hengel.

 

Foudraal.

 

Om uw hengels tijdens het transport goed te beschermen is een foudraal een handig hulpmiddel.

Deze foudralen zijn er uiteraard ook weer in verschillende soorten en maten. Onnodig om te zeggen dat je hengels erin moeten passen en verder is het erg gemakkelijk omdat je strandsteun er ook in past, (samen met je visparaplu) én vaak is er ook nog ruimte voor je driepootsteun. Het hele gevaarte kan met een schouderband gedragen worden maar ook als “lange tas”. Persoonlijk heeft een foudraal van hard materiaal mijn voorkeur; en als goede tweede een foudraal met een harde onderkant.

 

Molen / Reel

 

Met alleen een hengel bereik je niet zo veel dus moet er ook een werpmolen of een reel aangeschaft worden. Bijna alle kustvissers gebruiken een molen op de hengel. Slechts een enkeling zweert bij het gebruik van een reel terwijl dat percentage in bv. Engeland vele malen hoger ligt. Overweegt u de aanschaf van een reel dan moet de hengel daar ook op toegerust zijn. Het is een compleet verschil of u een werpmolen hanteert of een reel. Voor een beginnend visser zal ik dan ook aanraden om met een molen te beginnen.

Ook een werpmolen heeft het aan onze kusten zwaar te verduren. Het zijn niet alleen de zoute omstandigheden die ons materiaal op de proef stellen maar ook het zand en ander 'vuil'.

Schaf dus een molen aan die in ieder geval zoutwater bestendig is. Dit houdt niet in dat deze dan onderhouds vrij is, integendeel ; alles heeft een gedegen onderhoud nodig. ( zie ook: onderhoud van het materiaal)

Ook in de wereld van werpmolens is heel wat te verkrijgen. Nu ja, krijgen..., ook hier zijn verschillende prijsklassen en diverse kwaliteiten. Voor een goede molen die zout water bestendig is kom je sowieso al in een hogere prijsklasse terecht. Kies in ieder geval een goede kwaliteit met een behoorlijke inhaalslag. Per 1 enkele slingerslag dient u toch wel een kleine meter aan lijn binnen te halen. Zeker als u vist op een bodem met obstakels is het taak om zo snel mogelijk te kunnen inhalen. Het klinkt misschien raar , maar ook een molen is mede bepalend voor de afstanden die je kan bereiken met ingooien. Er zijn een aantal zaken die hierbij meespelen: hoe wordt de lijn opgespoeld?, hoe loopt de lijn van de spoel af? , wat is de diameter van de spoel? etc. etc.

Vaak wordt er bij aanschaf van een werpmolen al een extra losse spoel bijgeleverd, maar soms is het wel handig als u een paar losse spoelen hebt. U kan dan tijdens uw vissessie in no-time van lijn wisselen. Hetzij van lijndikte of overschakelen van nylon lijn naar gevlochten lijn (wat in de volksmond wel eens touw genoemd wordt) Zorg er in alle gevallen voor dat uw spoel tot ca. 1 mm. onder de rand vol gespoeld zit met lijn. Voor kustvissen heeft u in principe geen diepe spoel nodig aangezien er niet veel zijn die verder dan 200 meter gooien. Zo'n diepe spoel helemaal volspoelen met dure lijn is alleen maar kosten verhogend. Wat u bij een diepe spoel eventueel wel kan doen is om eerst een oude lijn op te spoelen (sommigen gebruiken vliegertouw) en dan pas de nieuwe lijn.

(Gaat u een keer bootvissen neem dan wel de goede molen cq. spoel mee aangezien u dan wel eens behoorlijk wat lijn nodig kan hebben!!!) Een beetje kwaliteit molen die aan de eisen van het kustvissen voldoet kost gemiddeld 100 – 150 Euro.

 

Hengelsteun

 

Om nu de hele visdag met een strandhengel van zo'n 4,50 meter in de hand te staan is ook zo wat. Het moet natuurlijk niet op werken gaan lijken....Gelukkig is er daarom een keur aan strandsteunen te verkrijgen waar u uw hengel 'te ruste' kan zetten. Een driepootsteun mag eigenlijk niet ontbreken in uw uitrusting. Dit is een hengelsteun met 3 verstelbaren poten zodat u hem op iedere ondergrond kan plaatsen. Een stevige steun die niet bij een beetje wind of stroming omrolt! Zoek een steun uit van stevig materiaal en waarbij zand en corrosie geen invloed hebben op het functioneren van schuivende en beweegbare onderdelen. Let op de cups waar u uw hengel tegen of in zet: beschadigen deze uw hengel niet?

Vist u alleen op het strand dan zou u ook kunnen volstaan met een simpele strandsteun: een (vaak) aluminium pin die u in het zand drukt waarin uw hengel rechtop komt te staan. Feitelijk kunt u dan uw hengel alleen maar recht omhoog zetten en hierin niet variëren. De meeste visfanaten schaffen zo'n strandsteun als extra aan.

Voor een goede driepootsteun bent u in de winkel tussen de 60 en 100 Euro kwijt, voor een simpele strandsteun gemiddeld een 20 Euro.

 

Viskist

 

Een viskist is ook niet overbodig aangezien u toch wel het een en ander bij u (en nodig) heeft als u een dag gaat vissen. Te denken valt hierbij aan reserve spoelen, onderlijnen, lood, wartels, haken, aasnaalden, doek, rolmaat, kniptang etc. etc.

Ook deze viskisten zijn er in diverse uitvoeringen. Ook hier geldt dat ze wel tegen een stootje moeten kunnen. Een veel gebruikte kist is de zogenaamde Engelse viskist. Een grote rechthoekige box die u met een schouderband kan dragen. Een nadeel is wel dat er in de box geen echte indeling is en je dus alles weer in kleine doosjes moet doen om zodoende niet in een haak te grijpen... Als optie bij deze kisten is er wel een draag harnas ( van Breakaway) te verkrijgen waardoor je de kist gemakkelijk op de rug kunt dragen. Ook losse (aas)bakken zijn verkrijgbaar die je aan de zijkant van de box kan hangen. Verder is er een zitkussen te verkrijgen zodat u 'm als stoel kan gebruiken.

Onlangs is er ook een handige en kleinere viskist op de markt gekomen met 2 afdelingen voor klein materiaal en 1 groot 'vak'. Als u ver moet lopen naar uw visstek is dit een oplossing om niet te zwaar te moeten sjouwen. Uiteraard moet u ook dan alleen het hoognodige meenemen.

De grote box kost tussen de 40 en 60 Euro, de kleine viskist met vakverdeling zo'n 25 Euro. Beiden zijn goed zeewater (en zand) bestendig. Het harnas kost ca. 65 Euro en de losse (aas)bakken zo'n 10 Euro per stuk.

 

De inhoud van de viskist

 

De inhoud van je viskist is heel divers en eigenlijk ook wel persoonlijk. Wat wil je wel meenemen? en wat niet? Er zijn gewoon zaken die je tijdens het vissen niet kan missen en die moeten er dus gewoon standaard inzitten. Als je gaat vissen heb je natuurlijk onderlijnen nodig. Hiervoor zijn speciale mappen ontwikkeld waar je deze in kan opbergen. Anderen rollen ze liever op ronde stukken foam en bergen ze op in een assortimentsdoos.

Je verspeelt wel eens een haak en een stuk lood dus dat behoort ook tot de standaard uitrusting. Neem echter niet teveel lood mee want anders weegt je viskist straks daadwerkelijk als lood! Verder mag een kniptang niet ontbreken; net zomin als een setje aasnaalden. En tevens is het handig als je wat reserve wartels / swivels bij je hebt. Een doek om zo af en toe je handen aan af te vegen, een rolmaat om je recordvis op te meten, breekstaafjes en houders voor het vissen in het donker, je hoofdlamp, (zee)vispas met de bijbehorende boekjes, een mes en een schaar, reserve spoelen en wat spoeltjes met Amnesia o.i.d. (voor het geval je een haaklijntje wil vervangen) enz. enz. Zorg er in ieder geval voor dat ook je molen / reels mee kunnen. Het zij in je kist en anders (compleet) in je foudraal.

 

Koelbox / koeltas

 

Als u gaat vissen heeft u uiteraard ook aas nodig. Dit kan van alles zijn zoals u elders op de site kan lezen, maar een ding is zeker : alle aas is aan bederf onderhevig. Daarom is het goed dat u uw aas meeneemt in een koelbox of koeltas. In de zomer kan u hier koelelementen aan toevoegen. Leg deze niet koud op uw aas maar zorg dat er een krant of doek tussen uw aas en het koelelement zit.

Pak ook niet teveel aas in 1 pakket. Zodoende heeft u niet teveel aas uit de koeling liggen.

 

Natje en droogje

 

Zorg ook voor uzelf en neem drinken en wat te eten mee. Zeker op een zonnige dag verdampt uw lichaam meer dan u denkt terwijl u dat vaak niet eens merkt. Ook de 'tippel' naar de visstek kan behoorlijk wat van uw conditie vragen. Met volle bepakking de duinen over en door het mulle zand kost aardig wat callorieën om het zo maar te zeggen..!

 

Nachtvissen

 

Gaat u in het donker vissen zorg er dan voor dat u een goede lamp bij u heeft. Een goede hoofdlamp zou niet in uw uitrusting mogen ontbreken. Gaat u in het donker op het strand vissen? Let dan goed op dat bij opkomend water de terugweg niet afgesneden wordt doordat de mui achter u volloopt; terwijl u nog op uw gemakje zit te beazen. U zal echt niet de eerste zijn die zichzelf ( en z'n spullen) ternauwernood in veiligheid kan brengen.

Laat het thuisfront ook altijd weten waar u gaat vissen. Mocht er onverhoopt iets opdoen dan weet men in ieder geval waar men moet gaan zoeken!

Behalve een (kop)lampje is het handig om uw hengeltoppen te 'versieren' met toplichtjes of breekstaafjes. Om deze op uw hengeltop te bevestigen zijn er speciale houdertjes in de handel die u zo op uw top kan klikken. Op die manier kan u in het donker goed zien of u beet heeft.

Ze zijn in verschillende kleuren en uitvoeringen leverbaar. Toplichtjes bevatten vaak een batterijtje, terwijl u de breekstaafjes even moet knikken, waardoor er een chemische reaktie plaats vind en ze gaan gloeien. Dit gloeien doen ze wel 6-8 uur.

 

 

Kleding

 

Zeker als de dagen kouder worden is het verstandig om u goed aan te kleden. Gebruik kleding die wind en waterdicht is en die u, gedurende uw vissessie, lekker warm houdt. Hiervoor zijn speciale warmtepakken verkrijgbaar.

1 delig warmtepak        2 delig warmtepak

En net zoals in de kledingshop zijn hier heel veel uitvoeringen, kleuren, maten, kwaliteiten etc. in. Neem een pak wat bij uw budget past en wat lekker comfortabel zit. U moet namelijk wel wat bewegingsruimte hebben en niet als een Michelin-mannetje aan de waterkant staan. Er zijn ook pakken te verkrijgen die als drijfpak fungeren. Deze laatste zijn dus ook geschikt voor het bootvissen. Verder kunt u kiezen uit 1 en 2 delige pakken.

Bent u toch aan het passen, neem dan direct een lekkere warme muts mee!

 

Vist u vaak aan het strand dan is de aanschaf van een waadpak het overwegen waart. Ze zijn er in een pvc-uitvoering en van neopreen. Deze laatste zijn warm, dus meer geschikt voor de koudere perioden. Met een waadpak aan kunt u door het zwin waden om op de (volgend) zandbank te komen en op die manier het diepere water aanwerpen.

 

Onderhoud

 

Regelmatig onderhoud is van levensbelang voor uw visspullen. Met regelmatig bedoel ik niet 1 x per jaar, maar na iedere vissessie moet u uw spullen toch wel even nalopen.

Wrijf uw hengel-ogen goed schoon en/of spoel uw hengel even goed af onder de kraan. Ik ken vissers die na het vissen toch onder de douche moeten en dan hun spullen gelijk meenemen....is ook een optie....

Ook uw molen even goed afspoelen met lauw water zodat het zout en het zand eraf gaat. Haal hiervoor de spoel even van de molen af zodat u overal even goed bij kunt. Ook de geleider van uw lijn de zogenaamde lijnrol moet soepel blijven draaien.

U kunt uw spullen inspuiten met vaseline o.i.d.,maar mijn voorkeur gaat uit voor WD-40. Dit is een goed middel (op basis van o.a visolie) wat een redelijke (extra) bescherming biedt.

 

 

 

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button