Wind

 

Wind

 

Wat is er nu te vertellen over wind en wat heeft wind überhaupt met vissen te maken?

 

Toch veel meer dan u zou denken! Buiten dat het bij storm eigenlijk niet mogelijk is om te vissen, heeft de wind zeker invloed op de vangsten van de hengelsporter.

 

Om te weten wat wind voor de vangsten betekent moeten we eerst weten wat wind is.

 

Wind is, om het even heel simpel te zeggen, bewegende lucht. Wind ontstaat doordat de lucht van plaatsen met een hogere luchtdruk naar plaatsen met een lagere luchtdruk beweegt.

Deze luchtdrukverschillen ontstaan door de verschillen in opwarming en/of afkoeling van de aarde.

Maar nu zijn we er nog niet, want als lucht over grote afstanden verplaatst wordt, gaat ook de draaiing van onze aardbol meespelen. Alleen over deze luchtstromingen is al een heel boek te schrijven, dus dat zullen we maar laten rusten.

Wind wordt dus veroorzaakt door verschillen in luchtdruk. Deze luchtdrukverschillen hangen vooral samen met grote hoge- en lagedrukgebieden, die het weer in Europa en dus ook in Nederland bepalen.

Wind, of windkracht, wordt uitgedrukt in de schaal van Beaufort. Sir Francis Beaufort was een Engelse marinecommandant ,die deze schaal in 1806 bedacht heeft en die in 1838 door de Britse marine verplicht gesteld is voor de gehele zeevaart. Een kleine 90 jaar later werd deze schaal, via de windsnelheidsmeter, vertaald voor op het land. Met recht dus een belangrijk 'antiekstuk'...

De schaal van Beaufort loopt van 0 tot 12. Hierbij staat windkracht 0 voor windstil weer en windkracht 12 staat voor een orkaan.

 

Wind veroorzaakt bovendien stroming in het water en dat is voor ons, hengelsporters, van belang om te weten!

 

Aflandige wind

 

Een aflandige wind is een wind die vanaf het land komt en naar de zee toewaait.

Het bovenste laag(je) van het zeewater wordt dan verder de zee opgeblazen. Dit noemen we de bovenstroom. De kracht van deze bovenstroom hangt dus af van de kracht van de wind. De natuur is geneigd om alles in evenwicht te houden. Hierom zal er dus ook weer water terug moeten stromen naar de kust. Deze stroming noemen we de onderstroom. Bent u dus lekker ultra-licht aan het vissen op scholen baarjes, of aan het 'peuteren' op bot, dan kan het dus zomaar zijn, dat uw onderlijn naar het strand gedreven wordt... en nee....dat komt dus niet alleen door de golfslag!

 

Aanlandige wind

 

Een aanlandige wind is een luchtstroming die vanaf zee naar de kust gaat. In ons geval kan deze stroming dus uit diverse richtingen komen; vanuit het noorden / noordwesten tot uit het zuiden / zuidwesten. De bovenstroom is dan naar de kust toe gericht en de kracht daarvan is weer afhankelijk van de windkracht. De onderstroom die hierbij ontstaat, stroomt dus richting zee, zodat het evenwicht weer hersteld is. Dit noemt men ook wel het 'trekken van de zee'. Verder bepaalt dus de windrichting, of de golven recht, of schuin op de kust staan.

 

Zoper

 

Een wat onbekender fenomeen is de zoper. Een zoper is niets anders dan een door de wind versterkte getijdestroom. Deze moet dus parallel aan de kust lopen.

De slimmerikken onder ons weten dat er alleen sprake kan zijn van een zoper als de getijdestroming en de wind uit èèn richting komen. Ook hier geldt dus: hoe harder het waait, hoe sterker deze stroming.

Een eigenschap van zo'n zoper is, dat de stroming, het zand langs de landzijde van de zandbank wegschuurt, waardoor er dus een flink hoogteverschil kan ontstaan tussen deze zandbank en de zwin. Ook kunnen er diepe (zwin)kuilen ontstaan.

Dit fenomeen komt langs de gehele kust voor, maar de kust van de wadden-eilanden zijn er berucht om.

Dit is echt iets om rekening mee te houden als u met uw waadpak aan, de zee in loopt! U zal de eerste niet zijn die ineens de grond onder zijn voeten voelt verdwijnen en plotseling een loodzwaar pak aan heeft, gevuld met zeewater. Probeer dan nog maar eens op het strand te komen...

Een mesje in uw zak kan dan uitkomst bieden. Hiermee kunt u een gat in uw pak maken, zodat het water eruit kan stromen als u weer wat vaste grond onder de voeten heeft...

 

We onderscheiden eb-zopers en vloed-zopers.

Bij een eb-zoper is de stroomrichting van noord naar zuid en die van een vloed-zoper van zuid naar noord. Dit geldt voor de gehele Hollandse kust.

 

Vissen

 

De meeste zeevissers onder ons, zullen gaan vissen als ze zin en tijd hebben. Slechts een klein aantal pluist het weerbericht en de getijdetabel uit om hun sessie in te plannen.

Over het algemeen kunnen we stellen dat, als er een windkracht 6 of meer staat, het niet aantrekkelijk is om te gaan vissen. Met zulke winden waaien uw spullen het hele strand over, waait uw hengelsteun om en wordt u zelf gezandstraalt. Beter is dan om na de storm te gaan vissen. Het water is dan nog lekker in beroering en de bodem is lekker losgewoeld. Een vreetfestijn voor de vis dus.

Wat wind precies doet met het leven van de vis is nog steeds niet (helemaal) duidelijk. Daarbij komt dat voor het vissen vanaf de kust totaal andere zaken gelden, dan als u met de boot zou gaan vissen.

Dit merken we zeker in de winter als het kouder wordt. Staat er dan een schrale oosten (aflandige) wind dan wordt het water onder de kust te koud en trekt de garnaal o.a. zich terug naar dieper water. Het gevolg is dat de vis met zijn eten meeverhuisd! De vangkansen zijn dan sterk gedaald. Een voordeel van een aflandige wind is, dat u met de wind in de rug, ver kan werpen en zo dieper water kan bereiken.

Staat er een flinke zoper dan is het vissen ook niet eenvoudig! Buiten dat er veel zoet water vanaf de rivieren langs de kust 'trekt', moet u ook nog eens heel zwaar lood gebruiken om uw aas nog enigszins tegen de bodem aan te bieden.

Erg troebel water, (men noemt dit ook wel dik water), vermindert de vangst van vissen die 'op het zicht' jagen. Denk hierbij aan de Geep en de Makreel.

Zopers kunnen ook juist de zomervis of wintervis in onze buurt brengen. Want dit zijn ook de stromingen die het warmere of koudere water langs onze kust aanvoeren.

De beste vangsten aan onze kust zijn nog altijd te behalen met een zuid-westen wind. Deze wind brengt het voedsel van de vissen onder de kust en daarmee ook de vis zelf. Gaat u op zeebaars vissen dan is dit ideaal weer. Is het water wat rustiger dan houd de zeebaars zich ook hoger in de waterkolom op. Hier kunt u dus rekening mee houden bij de aasaanbieding.

 

Maar.....ook wind geeft geen vangstgarantie ….en dat is maar goed ook......dat houdt het vissen spannend....!

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button