Vislijnen

 

Vislijnen

 

Nylon of gevlochten lijn?

 

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. De ene visser wil niet anders dan nylon lijnen voor het vissen, terwijl de ander verslaafd is aan gevlochten lijn. En dan is er nog een derde groep: degenen die ze voor 't gemak allebei gebruiken... Het is dus een persoonlijke keuze. Tijd om de voor- en nadelen eens te benoemen.

 

 

Nylon vislijn of monofilament lijn

 

Nylon is in de jaren 30 van de vorige eeuw ontwikkeld door de heer Wallace Corruthers die werkzaam was bij de firma Dupont. In 1938 werd nylon voor het eerst gebruikt bij het fabriceren van tandenborstels en in 1940 werd de inmiddels wereldberoemde panty op de markt gebracht. Nylon is een synthetisch product wat gemaakt werd en wordt van o.a. koolstof, water en lucht. Het was bedoeld om de dure zijde te vervangen, wat een natuurproduct was afkomstig van de cocons van de zijderups. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de ontwikkeling van nylon in een stroomversnelling terecht, omdat in deze jaren de zijde zeer schaars werd. Het werd gebruikt voor de fabricage van (hoe kan het haast ook anders) parachutes, kleding, tassen en banden van motorvoertuigen.

Vandaag aan de dag is nylon niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven!

Het is denk ik wel duidelijk dat er heel veel soorten nylon zijn, maar er is er maar èèn die voor ons in dit verband erg interessant is, namelijk....nylon als vislijn.

Belangrijke factoren die meespelen bij de keuze van onze hoofdlijn zijn er nogal wat. Om er een paar te noemen: de trekkracht, rek, schuurbestendigheid, knoopkracht, soepelheid, zichtbaarheid, waterbestendigheid, geheugen, gewicht, diameter ten opzichte van de trekkracht enzovoorts.

We zouden wel willen dat al deze belangrijke factoren in 1 lijn terug te vinden zouden zijn, maar dat is jammer genoeg een illusie. Als sommige factoren en eigenschappen belangrijker zijn, dan betekent dat, dat er automatisch concessies gedaan moeten worden aan andere kwaliteiten!

Een hoge schuurbestendigheid wil bijvoorbeeld zeggen dat de lijn minder soepel en zwaarder is.

De meest gangbare nylon lijnen hebben een rek van ongeveer 25-35%. Verder nemen ze ongeveer 10% van hun gewicht op in water. Mede hierdoor wordt dan bijvoorbeeld de trekkracht met maar liefst 15 % verminderd.

 

Verder is nylon gevoelig voor ultraviolet licht en dus zal de kwaliteit op termijn afnemen.

Het belang van rek in de nylon lijnen wordt nogal eens onderkent! Deze rek is belangrijk omdat hierdoor plotselinge druk die op de lijn uitgeoefend wordt, kan worden opgevangen. (Denk aan ingooien met zwaar lood!) Ook de vis ondervind bij het nemen van het aas minder weerstand.

Het kopschudden van een grote zeebaars is ook zoiets wat een goede kwaliteit nylon lijn perfect kan opvangen, zodat deze mooie baars er niet alsnog net voor de kant vandoor gaat. Nylon heeft dus, om het mooi te zeggen, een schokabsorberend vermogen. Voor nylon lijnen geldt ook dat ze in aanschaf niet echt duur zijn. U kunt met een gerust hart, wat extra gevulde (molen)spoelen op voorraad houden.

 

De ontwikkeling in deze nylon lijnen staat uiteraard ook niet stil. Belangrijke aspecten waaraan een lijn moet voldoen, worden steeds weer verbeterd. Ook geheel nieuwe lijnen worden er 'geboren'.

Tegenwoordig is het fluorcarbon al niet meer uit de hengelsport weg te denken. Een bewijs dat deze vislijnen naar een belangrijk hoger niveau getild zijn. Er zijn lijnen die geheel van fluorcarbon zijn, maar ook lijnen die alleen een coating van fluorcarbon meegekregen hebben. Deze laatste noemen we hybride lijnen. Deze lijn is soepel, er kan ver mee geworpen worden en het grote voordeel van dit fluorcarbon is, dat de lijn onder water, nagenoeg onzichtbaar is geworden en dat hij niet gevoelig is voor ultraviolet licht. Een nadeel is dat de knoopkracht wat lager is, maar ook hier vinden slimmerikken weer goede knopen voor uit!

Een ideale lijn om de haaklijntjes (sneuen) van te knopen, is Amnesia. Dit is een lijn die in verschillende kleuren verkrijgbaar is en in verschillende diktes. Het is een zogenaamde geheugenloze lijn, wat inhoudt dat, als uw haaklijntje helemaal opgekruld is door bijvoorbeeld een rondtollende wijting, u dit even tussen uw duim en wijsvinger doorhaalt en ....voila, u heeft weer een strak haaklijntje terug! Probeer dat maar eens met gewoon nylon!

 

Gevlochten lijnen

 

Gevlochten lijnen worden gemaakt van dyneema. Dit is een supersterke kunststof vezel op basis van polyetheen. Omdat gevlochten lijnen uit vezels bestaan, worden ze dus net als een touw in elkaar gevlochten. Waarschijnlijk komt hier de uitdrukking vandaan dat u met touw vist.....

We moeten ons wel realiseren, dat lijnen die gevlochten zijn, ook extra weerstand krijgen juist door dit vlechten! Ze zijn vaak niet overal even dik. Zijn ze dit wel, dan zijn ze weer niet glad.....

Een rondgevlochten lijn heeft dan ook onze voorkeur. Sowieso omdat een rondgevlochten lijn soepeler door uw hengel-ogen heen loopt en de stroming van het water en de wind hebben minder grip op deze lijn.

In een gevlochten lijn zit geen rek. Het voordeel is dat je iedere beet op je hengeltop kunt zien. Zelfs de kleinste bewegingen blijven met een gevlochten lijn niet onopgemerkt. Vist u met een lange nylon lijn op zee dan is de rek die in die lijn zit enorm: op grote afstand komt de beetregistratie niet eens meer over. Een ander groot voordeel van de gevlochten lijn is, dat deze veel sterker is dan de nylon lijn. Hierdoor kun je dus met een veel dunnere lijn vissen. En met een dunnere lijn kunt u wat verder werpen. Het nadeel van een gevlochten lijn is vreemd genoeg dat hij geen rek heeft. Wanneer er plotseling een klap opgevangen moet worden is dit niet mogelijk. Daarnaast kan gevlochten lijn veel minder goed tegen schuren en is het veel duurder dan nylon.

Bij het inwerpen moet u goed opletten, want gevlochten lijn snijdt als een dun mesje door uw huid heen. Om dit tegen te gaan zijn er speciale werpvingers in de handel.

De trekkracht van een gevlochten lijn is veel hoger dan die van een nylon lijn. Er zijn al lijnen van 10 honderdste met een trekkracht van bijna 15 kilo!!

Ter vergelijking: whiplash 10/honderdste heeft dezelfde dikte als 20/honderdste nylon. Een nadeel van gevlochten lijn is dat hij veel vocht opneemt en de lijn behoorlijk afremt bij het inwerpen. Veel vissers realiseren zich dit niet, maar een 20/honderdste dyneema lijn gooit ongeveer even ver in als een nylon lijn van 30 – 35/honderdste.

Bij het strandvissen komt het er dus op aan dat de rek vanuit uw hengeltop komt en dat u dus heel rustig in moet draaien. In het ergste geval draait u de vis van uw haak af....( en dit gebeurt zeker bij vissen die lekker 'tollen' zoals wijting en steenbolk)

 Voor de Nieuwe Waterweg wordt geadviseert om met 17/honderdste gevlochten lijn te vissen. Een voorslag is dan overbodig. Gezien de stroming en de obstakels in dit water, is dit een goed alternatief.

 

 

 

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button