Onderlijnen

 

 

 

Bij het zeevissen maken we gebruik van onderlijnen bezet met haken om de vis(sen) te vangen.

Zo'n onderlijn is dus een heel belangrijk onderdeel van de zeevisserij! Met deze onderlijn bepalen we hoe we het aas aanbieden, welke vissoort we willen vangen etc.

 

 

 

 

Het mag duidelijk zijn dat er zeer veel soorten onderlijnen zijn. Grofweg kunnen we deze in een paar groepen indelen:

 

 

  • onderlijnen met wapperlijntjes

  • onderlijnen met afhouders
  • geclipte lijnen
  • schuivende systemen

 

 

 

In iedere goed gesorteerde hengelsportzaak zijn deze onderlijnen verkrijgbaar. Let er wel op: als u onderlijnen koopt, dat u in ieder geval uw aas zonder problemen op de haaklijn moet kunnen schuiven. Er zijn onderlijnen in de handel, (vaak made in Verweggistan), die zo slecht geknoopt zijn, dat u alleen nog velletjes op het haaklijntje geschoven krijgt en dat de rest waarschijnlijk ergens bij uw haargrens zit....

In zo'n hengelsportzaak zijn ook allerhande materialen te 'verkrijgen', die u goed kan gebruiken als u zelf aan de slag wilt met het knopen van onderlijntjes. Neem dan ook direkt een onderlijnenbijbel o.i.d. mee waar u de onderlijnen probleemloos in op kan bergen!

 

 

 

 

 

Veel doorgewinterde (zee)vissers knopen hun onderlijnen zelf. Dat is een leuke bezigheid voor bij de keukentafel. En als u dat met een paar vrienden doet, is dat niet alleen reuze gezellig, maar kunt u ook van elkaar leren!

In ieder geval weet u dan zeker hoe de kwaliteit van de onderlijnen is! Nog een groot voordeel is dat u eindeloos kan variëren met diktes, kraaltjes, lengtes etc.

 

Omdat het bijna ondoenlijk is om hier al die soorten onderlijnen te bespreken, geef ik u hieronder een paar linkjes naar websites waar u heel veel informatie vanaf kan halen; zelfs inclusief filmmateriaal!

 

Tenslotte: als u bij wedstrijden uw ogen en oren goed de kost geeft, dan komt u ook heel veel te weten...!

 

http://www.destrandvisser.nl/pagina/zeeonderlijnen.html

 Een leuke site waarbij men, middels filmpjes laat zien, hoe je de diverse onderlijnen knoopt!

 

http://www.onderlijnenvooropzee.nl/home.html

 Dit is een overzichtelijke site, waar heel veel soorten onderlijnen behandeld worden, met een duidelijke beschrijving van de gebruikte materialen en hele duidelijke tekeningen.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button