Lood en loodvervangers

 

Lees hier meer over lood en sportvisserij

Als u hier klikt vindt u nog een artikel over loodalternatieven.

Als u tot slot hier klikt, dan verschijnt er een artikel van het Ministerie van Economische Zaken en wat mailverkeer met de ontwikkelaar van de alternatieve loodvervangers !  Inclusief foto's!

............................................................................................................................................

Onmisbaar bij het (zee)vissen is het lood! Dit hebben we nodig om bepaalde afstanden te behalen, maar ook om ons aas, op een zo natuurlijk mogelijke manier, op de bodem aan te bieden. Er is heel wat te koop op dit terrein dus zullen we hieronder een aantal soorten beschrijven. 

 

Plat botlood

 

Dit platte schuiflood komen we nog wel eens tegen in de viskist van een oudere visser, maar het wordt tegenwoordig nog maar sporadisch gebruikt. Toch is het goed om dit lood achter de hand te hebben.

Vroeger werd dit lood veel gebruikt voor het vissen op paling vanaf de boot, op zee of binnenwater, of met het vissen op bot in de branding.

Dit platte lood wordt op de hoofdlijn gemonteerd. Achter het lood komt een speldwartel met een schuiflijn. Hierdoor ondervind de vis nagenoeg geen weerstand. (Mits u met een slappe lijn vist uiteraard) Zeker voor de vangst van paling is dit een goede manier van aasaanbieding, omdat deze vis soms heel voorzichtig is met azen.

Helaas is het momenteel zo dramatisch met de paling gesteld dat we er maar niet meer specifiek op moeten vissen...

De platte salmiakvorm van het lood heeft als voordeel dat het ook in stromend water redelijk vast op èèn plaats blijft liggen. Ook met het actief vissen in de branding sleept het lichtjes over de bodem.

Dit lood is er in diverse gewichten van 25 – 100 gram. Er is ook een variant waarbij een rubber buisje in het lood is gegoten zodat de kans op doorschuren van de hoofdlijn, door eventuele scherpe kantjes van het lood, wordt voorkomen.

 

 

Wartellood

 

Wartellood is feitelijk de opvolger van het platte botlood. De Engelsen geven hier een heel andere naam aan. Zij noemen dit lood: arlesey bomb. Dit lood is in verschillende gewichten verkrijgbaar. Het hele lichte lood is ideaal voor het superlicht vissen op zeebaarsjes in de branding bijvoorbeeld. Met het zwaardere lood kunt u behoorlijke afstanden halen en kunt u het lood met de stroom mee laten lopen, zodat u een groter gebied af kan vissen.

De zwaardere uitvoeringen hebben vaak een nummer in het 'lijf' gestanst. Dit nummer komt overeen met een bepaald gewicht. De visser spreekt dan van viertjes, vijfjes of zesjes bijvoorbeeld. Tegenwoordig is het in allerhande vormen te krijgen zodat de keuze reuze is.

Een nadeel van dit wartellood is, dat na gebruik, de wartel gaat roesten en deze dus bij een volgende vissessie af kan breken. Na gebruik dus afspoelen in zoet water en goed laten drogen! Omdat er een wartel ingegoten is, kunt u dit lood ook gebruiken bij een schuivende montage.

 

 

Kogellood

 

Dit lood heeft in de volksmond verschillende namen gekregen. Om er een paar te noemen: ballood, rollood, kanonskogel, enz. Er wordt vaak beweerd dat dit een ideaal lood is om over de zeebodem te laten rollen, maar dat rollen is in de praktijk gewoon slepen. Door de ronde, plompe vorm is het geen ideaal lood om te gebruiken als u verre afstanden moet behalen. De lichtere varianten worden vaak door wedstrijdvissers gebruikt bij het peuteren op platvisjes in de branding. Ook in dit lood is een wartel gegoten. Hier kunt u dus een lange wapperlijn aanhangen, die door de schuivende montage, bijna geen weerstand ondervind voor de vis.

 

Ankerlood

 

Bij sterke stroming in het water, zullen we ankerlood moeten gebruiken. Door gebruik van ankerlood kunnen we het aas mooi op de bodem aanbieden, zonder dat het hele boeltje met een sneltreinvaart over de zeebodem 'stuift'.

Op deze manier raken de haaklijnen minder snel verward en is de kans dat een vis ons aas pakt vele malen groter. Zeker bij wedstrijden is het aan te raden om wat ankerlood mee te nemen. Het wekt alleen maar irritatie, als u continu in de klit zit met uw buurman en de tijd die u daarmee bezig bent, had u veel produktiever kunnen gebruiken!

Ankerlood moet stevige ankers hebben. U kan zelf kiezen hoe ver u de ankers uitbuigt en hoeveel u er uitbuigt. Een nadeel van vaste ankers is, dat u bij inhalen nogal eens ergens achter blijft hangen, omdat deze ankers niet inklappen. Vist u bijv. in de Nieuwe Waterweg, dan is het bijna een must om vast ankerlood bij u te hebben! Door de zeer sterke stroming hier moet het lood direct ankeren. Doet het dit niet, dan zal het over de bodem gaan struinen totdat het achter een obstakel blijft hangen. Vaak is dit een steen of andere ongerechtigheid; maar zie dan de boel nog maar eens op de wal te krijgen!

De stalen ankers kunnen heel wat hebben, dus dit lood kunt u met een gerust hart gebruiken als u vanaf een dijk of een pier vist.

Als in het voorjaar de Geep weer onder de kust zit, dan kunt u ook ankerlood gebruiken. U kan dan een grotere afstand bereiken, als dat u met een dobber zou vissen. Eenmaal ingeworpen en geankerd, draait u de lijn strak en laat u over uw hoofdlijn een wartel glijden met daaraan een wapperlijn van ca. 80 cm. Gebruik haakje 8 en een flappertje zalm o.i.d. en succes is verzekerd!

 

 

Gemini klapankerlood

 

Dit ankerlood, met zijn wegklapbare ankers, is het meest luxe lood wat er op dit moment op de markt is. Ontwikkelt door een echte zeevisser, dus 'praktijkproof'.

Het is niet zomaar een loodje van Gemini, maar dit is een hele range aan produkten, die allemaal op elkaar afgestemd zijn. Alle onderdelen zijn onderling uitwisselbaar. Het lood is herkenbaar aan zijn fel gekleurde plastic kop. Hierin zitten tevens de ankers opgeborgen. Het doet waar het voor gemaakt is, namelijk: het aas bij sterke stroming op zijn plaats houden. Bij het inhalen klappen de ankers soepel weg, zodat u nergens achter blijft steken. Het is verkrijgbaar in 7 gewichten en met korte en lange ankers. Ook is er een speciale kit op de markt, welke alle loodgewichten bevat, met daarnaast verschillende kleuren koppen en diverse lange en korte ankers.

Voor de doe-het-zelver is er een carry-box op de markt met alle atributen om zelf het lood te gieten.

 

Break-a-way lood

 

Dit lood, wat afkomstig is van de Engelse fabrikant Break-A-Way, wordt ook wel klaplood genoemd. Het is in verschillende varianten en gewichten verkrijgbaar. Sommige soorten hebben kraaltjes, andere bezitten stukjes hard plastic waarachter de ankers blijven haken. Deze ankers zijn gemaakt van RVS en gehard staal. Ze zullen dus niet zo snel roesten. Gebruik dit lood alleen bij het strandvissen. U kunt het natuurlijk ook vanaf een dijk of pier gebruiken, maar doordat het lood dan vaak tegen de keien stuitert zijn de ankers snel krom! Bij het inhalen van de lijn klappen de ankers na een stevige ruk, soepel in.

 

Break-a-way impact lood

 

Dit is ook een doordacht ontwerp van de Engelse fabrikant Break-a-way. Dit lood is leverbaar met en zonder ankers en in diverse gewichten. Waar het allemaal om draait is het impact gedeelte. Om zo min mogelijk weerstand te hebben met werpen kunt u een haak achter het impact hangen. Zodra het lood op het water klapt zal het kunststof schoteltje omhoog schuiven en de haak vrij geven.

Overigens heeft Break-a-way een heel assortiment aan handigheidjes om geclipt te kunnen werpen.

 

Wraklood

 

Wraklood, wat ook wel eens makreellood genoemd wordt, heeft vaak een behoorlijk gewicht. Het is lood wat gebruikt wordt bij het wrakvissen. Daarom bezit het ook geen ankers omdat we dan te snel vast komen te zitten aan het wrak en we de boel kapot moeten trekken.

Het ziet er ondanks het grote gewicht toch wel gestroomlijnd uit. Het is ook de bedoeling dat, tijdens de drift, het lood zo snel mogelijk de bodem bereikt.

Doordat er tijdens het wrakvissen nogal wat lood verspeelt wordt is het voordeliger om zelf het wraklood te gieten. Hiervoor zijn complete gietmallen te koop.

 

 

Oostende lood

 

U raadt vast wel waar ze dit lood uitgevonden hebben.....inderdaad in Oostende. Daar hadden ze blijkbaar te maken met zeer sterk stromend water en is men opzoek gegaan naar een alternatief lood. Dit is een vrij zwaar lood geworden, met extra lange en sterke ankers. Multi inzetbaar, want u kunt er nog behoorlijk mee inwerpen en vanaf de boot is het ook prima geschikt.

Dus onder extreme omstandigheden gebruikt u Oostende lood. Er nog een voordeel: doordat de ankers juist extra lang zijn kunt u vaak met minder loodgewicht toe!

 

Sleeplood

 

Dit ziet er ongeveer hetzelfde uit als Oostendelood, maar dan zonder ankers. Vaak wordt dit lood gebruikt bij het slepend (actief) vissen.

Het is wel in lichtere gewichten verkrijgbaar!

Ideaal voor het actief vissen op zeebaars met een lange wapperlijn met daaraan een haak met een zager door de kop geprikt!

 

Hoefijzerlood

 

Dit is lood wat gegoten is in een hoefijzer vorm. Het is in diverse gewichten leverbaar. Wilt u grote afstanden halen dan is dit lood eigenlijk ongeschikt. Bij het ingooien 'dwarrelt' het door de lucht en is de montage niet bepaald gestroomlijnd.

Maar door de platte vorm en 'groot' oppervlak blijft het bij flinke stroom goed liggen.

Ideaal dus als de vis onder de kust zit, of als u in de branding wilt vissen, of actief met de hengel in de hand vist en de onderlijn stukje bij beetje over de (zee)bodem naar u toe trekt, op zoek naar de vis. Naar vis, die nieuwsgierig door de gemaakte stofwolkjes, dichterbij komt en dan uw sappige aas ontdekt....

 

Pyramidelood

 

Dit lood, u raadt het al, heeft de vorm van een omgekeerde pyramide. Gestroomlijnd dus voor de wat verdere afstanden en door zijn vorm blijft het weer net iets langer op zijn plaats liggen als bijvoorbeeld een wartellood. De gewichten liggen tussen de 80 en 200 gram. De zware gewichten in combinatie met een jo-jo systeem zijn ook geschikt voor de Nieuwe Waterweg.

 

Propellerlood

 

Dit lood ziet er wat minder 'massaal' uit dan pyramidelood, maar heeft ongeveer dezelfde eigenschappen. Het zou door zijn vorm verder weg gesmeten kunnen worden omdat het minder weerstand heeft in de lucht.

Verkrijgbaar in diverse gewichten.

 

Bomblood

 

Voor dit lood geldt dezelfde beschrijving als bij het wartellood. Het is nog meer gestroomlijnd en heeft werkelijk de vorm van een bom...

 

Tommylood

 

Het tommylood is een doordacht ontwerp. Het ziet eruit als een wartellood, maar doordat zijn oppervlak niet helemaal vlak is, blijft het net iets beter liggen. Er zijn, bij de ontwikkeling van dit lood, zelfs testen gedaan in een windtunnel. Aan de hand van deze testen is deze loodvorm ontstaan.

Door zijn vorm ondervindt hij bij het inwerpen nog maar heel weinig weerstand. Echt een lood dus om ver weg te knallen en dat daarginds aan de horizon, op de zeebodem, toch goed op z'n plaats blijft liggen!

 

Druppellood

 

Dit lood heeft, met een beetje fantasie, de vorm van een druppel die net het wateroppervlak raakt.

Van boven wat smaller en naar onderen toe breder uitlopend. Het behoort tot de wartelloodjes. Loodjes inderdaad, want de gewichten varieren van 30 – 80 gram. Een fijn loodje voor het lichtere werk.

 

Peerlood

 

Dit lijkt sterk op het druppellood, alleen is het langer en smaller van vorm. Het lijkt dus meer op een peer. Het is tevens in wat zwaardere gewichten verkrijgbaar als het druppellood.

 

Roma lood

 

Dit lood is te vergelijken met het tommylood. Het is net iets minder gestroomlijnd en door zijn ronde vorm rolt het net iets eerder van zijn plaats. Het is ook in diverse gewichten verkrijgbaar.

 

Long taillood

 

Dit lood is 'bom-vormig' en heeft een lange steel. Het is in verschillende gewichten leverbaar. In zachte bodems, of bodems met een steenachtige ondergrond, is dit een wat meer gebruikt lood.

Goed gestroomlijnd!

 

Schuiflood

 

Ja wie kent ze niet: de aloude schuifloodjes. Ook vandaag aan de dag niet meer weg te denken uit de (zee)hengelsport! Ze zijn in diverse gewichten leverbaar; van zeer licht tot flink zwaar. Oftewel van ca. 5 gram tot 120 gram. Breed toepasbaar, al was het maar om onze paternoster nog eens extra te verzwaren. Of om ons sublieme tong-onderlijntje te maken...of bij de jacht op zeebaars met een dobber...

 

Haringlood

 

Dit rood met witte lood is bekend bij de haringvissers. En door hen wordt het ook meestal gebruikt. Het heeft een specifieke vorm, waarbij het lood door het water dwarrelt als u steeds rukjes aan uw hengel geeft. Het gevolg is dat de gevederde haakjes aan uw onderlijn een perfecte immitatie vormen van een prooidier. Hier worden de haringen enorm door geprikkeld. Ook de kleur van het lood zou hier een rol bij spelen. Dit lood is vaak maar in 2 of 3 gewichten leverbaar.

 

 

Zelf vislood gieten

 

Aangezien de gemiddelde (zee)hengelsporters graag knutselen; hetzij onderlijnen knopen, aas steken, aas verzorgen, hengels bouwen, viskarretjes timmeren enzovoorts, zijn diverse fabrikanten hierop ingesprongen.

Er zijn heel veel materialen verkrijgbaar, waarmee u zelf, uw eigen lood kan gieten. Zo'n loodmal kost in de winkel minder dan € 100,00 dus die heeft u in 1 of 2 seizoenen al terug verdiend. Koop een mal waarbij u in 1 keer, verschillende gewichten kunt gieten. Wel zo handig en u kunt tijdens het vissen uw lood aan de stroming aanpassen. Als u inderdaad zelf uw lood gaat gieten dan heeft u nog een aantal zaken nodig. Te denken valt aan een oude pan, oud lood, een kooktoestel o.i.d., handschoenen, een tang en een lijmklem. Deze laatste gebruikt u om de mal dicht te klemmen.

Bedenk dat lood giftig is! Wordt het lood extreem verhit, dan komen er ook schadelijke looddampen vrij die u dus niet in moet ademen! En na het werk uiteraard eerst goed de handen wassen. Het lood is pas goed gesmolten als het vloeibaar geworden is en een mooie zilveren glans krijgt.

U mag de vorm bepalen, het gewicht, wel of geen ankers, korte of lange ankers, met of zonder wartel, met of zonder shield.....u mag zelfs de kleur bepalen! Daar heeft u dan wel weer een kwastje voor nodig....Maar werkelijk waar, er zijn vissers die zweren bij loodjes die met lichtgevende, fluoriserende verf zijn behandeld. En als u dan toch bezig bent, dan mogen uw initialen niet ontbreken....zo creëert u uw persoonlijke lood ;-)))

 

 

 

Loodvervangers

 

Lood is het zwaarste materiaal wat op aarde bestaat. Helaas is het wel een vervuilend metaal. U weet best wel hoeveel lood u soms op uw visstek achter moet laten. Nu zijn er alleen al in ons land tienduizenden vissers, die vaak, of een enkele keer, een hengeltje uitgooien. Ook zij zitten wel eens vast aan de bodem of whatever; dat bent u beslist niet alleen! Dus ook zij laten wel eens een loodje achter op hun visplek. Soms draait u wel eens een onderlijn compleet met lood naar boven. Dat is dan weer even boffen....Maar u begrijpt natuurlijk wel, dat al dat lood, een enorme vervuilende bron is. Op sommige zwaarbeviste plaatsen ligt er een compleet loodkerkhof onder de waterspiegel.

Het is goed dat er onderzoek gedaan wordt naar loodvervangers die niet, of minder schadelijk zijn voor het milieu. Ook Sportvisserij Nederland maakt zich hier sterk voor. Inmiddels zijn er al diverse alternatieven op de markt gebracht echter, en dat is heel jammer, op dit moment nog slecht verkrijgbaar bij de hengelsportwinkelier. Als er geen lood meer in de schappen ligt, dan koopt iedereen gewoon de loodvervangers. Vissen gaan we toch! O.k. ze zijn iets forser, om hetzelfde gewicht te bereiken, maar dat weegt toch niet op ten opzichte van ons milieu?

Duikers hebben weer een wrak schoongemaakt....

 

Ook diverse verenigingen/stichtingen maken zich sterk voor een loodvrije hengelsport.

Om er twee te noemen:

– Duik de Noordzee schoon

http://www.duikdenoordzeeschoon.nl/

– Vereniging Kust en Zee http://www.kustenzee.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button