Lijnverbindingsknopen

 

 

                           LIJNVERBINDINGSKNOPEN

 

Hieronder staan een aantal knopen, die geschikt zijn om twee lijnen aan elkaar te verbinden. Dit kunnen 2 nylon lijnen zijn, of 2 gevlochten lijnen, maar ook een nylon lijn met een gevlochten lijn. Deze knopen gebruiken we meestal bij het verbinden van de hoofdlijn met een voorslag.

 

 

De Dubbele Grinnerknoop

 

 

 

Dit is een goede knoop om twee lijnen aan elkaar te verbinden. Bij deze knoop hoeft geen van de lijnen helemaal door de lus gehaald te worden, omdat de uiteinden van de twee lijnen gebruikt worden. De knoop is dus perfect geschikt om te gebruiken, wanneer een lijn verbonden moet worden met een lijn, waarop al iets is gemonteerd. 

 

De Bloedknoop

 

 

 

Dit is een hele stevige knoop, die wel iets lastiger te leggen is dan de Grinnerknoop. Maar oefening baart  kunst luidt het gezegde. Ook bij deze knoop worden de uiteinden van de lijnen gebruikt en hoeven de lijnen dus niet in zijn geheel door de lus gehaald te worden. Als u het netjes doet, ontstaat er een een hele nette, maar ook een sterke verbinding.

Hoe maakt u deze knoop?

 

1.Houd de uiteinden van de lijnen naast elkaar, met ieder einde naar een andere kant gericht.

2.Draai het ene eind 4-5 maal rond het andere en steek het eind van dit rondgedraaide lijntje door de opening tussen de twee stukjes lijn, waar men met het ronddraaien begon.

3.Herhaal punt twee met het andere lijngedeelte. Steek terug door het midden, maar let er op dat het ene uiteinde naar boven en het andere naar beneden loopt!

4.Maak de knoop nat en trek hem langzaam maar stevig dicht.

5. Snij de eindjes zo kort mogelijk af.

 

 

Dubbele Vissersknoop of  Strenknoop

 

 

Een lijnverbindingsknoop waarmee zowel gevlochten lijn en nylon te verbinden zijn als ieder ander materiaal onderling.

Volg het voorbeeld en u heeft een pracht van een knoop.

 

 

Waterknoop of Chirurgenknoop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is een hele sterke knoop, die nog sterker is dan de bloedknoop!

Hij is heel makkelijk te maken, maar heeft wel een nadeel. Hij kan slechts in het eind van èèn lijn gelegd worden, terwijl de tweede lijn helemaal doorgehaald moet worden. Hoe dunner de lijn is, hoe vaker hij doorgehaald moet worden. Bij 25/00 is drie keer wel genoeg. Bij nog dikkere lijnen twee keer.

Hoe gaan we 'm knopen?

 

1.Leg de te verbinden delen 20 cm over elkaar heen.

2.Maak een lus in het midden van de dubbele lijn.

3.Leg in de dubbele lijn een gewone, enkelvoudige knoop, die men twee tot viermaal doorhaalt.
Maak de 'boel' nat en trek stevig aan. Knip de eindjes kort af.

4. Eventueel fixeren met secondenlijm.

 

 

Een andere methode van de Bloedknoop

 

 

 

 

 

 

Dit is een manier om lijnen aan elkaar te verbinden die goed bruikbaar is onder moeilijke omstandigheden aan de waterkant en/of in het donker. Hij is makkelijker te leggen dan het eruit ziet, dus oefen hem maar eens. Ongetwijfeld bent u een keer in een 'moeilijke situatie' en dan moet u deze knoop wel paraat hebben....

 

1. Leg in beide uiteinden samen een gewone enkelvoudige knoop. Maak een lus die naar boven wijst.

2. Leg één kant van de lus over de naar links lopende lijn en vorm aldus een lus die men open houdt met de vingers en duimen.

3. Draai de kanten van de lus ineen zodat er aan iedere kant van de lus minstens vijf draaiingen zijn.
4. Steek het aan elkaar geknoopte eind vervolgens door de open lus in het midden. Maak de knoop nat, houdt de knoop vast met de mond en trek de knoop langzaam dicht. Knip de uiteinden kort af.

 

Firelineknoop

 

 

Goed te maken knoop voor het verbinden van gevlochten lijn met nylonlijn.

 

1.Maak een platte knoop en zorg ervoor dat je genoeg lengte over houd, om de rest van de knoop te maken.

2.Wikkel vervolgens elk los uiteinde, 3 tot 4 keer om de eigen lijn en steek de uiteinden ieder in een andere richting, door de opening van de platte knoop.

3. Bevochtig en trek de knoop gelijkmatig aan zodat de wikkelingen mooi naast elkaar liggen.

 

 

Nylon - Gevlochten lijn verbinding

 

 

Nog een goede knoop om een gevlochten lijn te verbinden met een nylonlijn.

 

1. Maak een lus in de dikste lijn. (Het is verstandig om daarna de punt van de lus tussen je duim en wijsvinger te klemmen)

2. Haal de dunne lijn door de lus en maak ongeveer 5 wikkelingen om de beide delen van de dikke lijn.

3. Haal vervolgens de dunne lijn nogmaals door de lus en wel zo, dat het einde van de dunne lijn er op dezelfde manier doorheen loopt, als de dunne hoofdlijn.

4. Bevochtig de knoop.

5. Klem nu de dikke lijn en het einde van de draad van de dikke lijn, tussen je duim en wijsvinger en trek vervolgens aan de beide einden van de dunne lijn. Trek hem nu stevig vast.

 

 

Albrichtknoop

 

 

Dit is een verbindingsknoop tussen twee lijnen met een verschillende breeksterkte. Het is al een oude, maar wel zeer betrouwbare knoop. De tekening spreekt voor zich.

 

Verbeterde Albrichtknoop

 

 

 

De ontwikkeling staat niet stil; zelf niet bij de knopen...

Begin op detzelfde manier als bij de gewone Albrichtknoop met vervolgens nog wat extra wikkelingen en een knoop. Zeer goede knoop om gevlochten lijn aan nylon te verbinden. Wordt ook vaak toegepast als verbinding met de voorslag bij het zeevissen.

 

 

Schuifknoop

 

 

Zeer eenvoudig uit te voeren knoop om lijnen aan elkaar te verbinden. Goed te leggen in moeilijkere omstandigheden zoals bijvoorbeeld bij een vissessie in de nacht of bij harde wind.

 

 

Voorslagknoop

 

 

Een zeer betrouwbare knoop om twee lijnen van verschillende diktes te verbinden, zoals een dunne gevlochten hoofdlijn en een dikkere nylon voorslag.

 

J-Knoop

 

 

Deze knoop wordt ook veelvuldig gebruikt als voorslagknoop. Is eenvoudig te leggen. Is ook erg geschikt om te gebruiken bij lijnen van verschillende diktes en verschillende materialen. De nylonlijn zit bij deze knoop ingeklemd tussen de gevlochten lijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Met dank aan ABC Sportvissen België)

 
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button