Knopen voor je haak, wartel en/of onderlijn

Knopen

 

Knopen, knopen en nog eens knopen. Ze zijn er te kust en te keur.....maar we bedoelen wel die knopen, die we zelf maken ten behoeve van onze grote hobby.

Zo'n knoop is een heel belangrijk detail, dus moeten we ook weten hoe en wat we moeten knopen. Uw gehele (vis)lijn is net zo sterk als de zwakste knoop! We kunnen het ons niet veroorloven, dat juist door een zwakke knoop, we de vis moeten lossen die ons nu net de overwinning op had moeten leveren tijdens die grote wedstrijd.....of die recordvis, waarmee we het  8 uur journaal zouden halen.....

Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste knopen. Er zijn er nog veel meer, maar voorlopig kunt u hiermee vooruit smiley

 

Als eerste laten we u de knopen zien waarmee u de bezemdraadafhouders aan uw onderlijn kan binden. Deze bezemdraadafhouders zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en in diverse lengtes. De uiteinden smelt u plat zodat de lijn er niet vanaf kan schuiven. Een leuk klusje voor aan de keukentafel....

De ene kant van de afhouder komt dus aan de staande onderlijn, en aan de andere kant bevestigen we de haaklijn (ook wel sneu genoemd) met daaraan de haak. De knoop waarmee de haak vast zit is ook niet onbelangrijk, maar dat had u al begrepen natuurlijk. Het moet wel een nette knoop zijn. Hiermee presenteert u het aas aan de vis. Deze knoop mag ook niet te groot of te dik zijn, omdat anders uw aas er als appelmoes uit komt te zien.....

Dit is een hele sterke en nette knoop, waarbij het korte uiteinde van de haak af wijst. Houd u dit uiteinde iets langer dan heeft u direct een aasstoppertje.

 

Ook de Palomarknoop is een stevige knoop, maar tegelijk ook best wel een dikke! Jaagt u op grote vis en gebruikt u groot aas dan kunt u deze knoop met een gerust hart gebruiken, maar bij het peuteren in de branding zou ik 'm niet aanraden.

 

Klik HIER voor een filmpje van de (dubbele) Palomarknoop

Ook bij gebruik van gevlochten lijn zijn er stevige knopen beschikbaar. Neem het draad wel altijd dubbel en bevochtig dit goed omdat er bij het aantrekken van de knoop door de wrijving veel warmte ontstaat, die funest is voor de knoop zelf!

 

 

Deze eye-crosser knoop die we 'geleend ' hebben van Cor Juffermans ziet er op het eerste gezicht misschien wat ingewikkeld uit, maar met een beetje oefening maakt u hem zo. Een keurig nette, sterke en slanke knoop. Deze knoop raden wij u aan als u gericht op zeebaars of gul gaat vissen! De zeebaars heeft een interessante techniek om een prooi te verschalken. De zeebaars snelt op het in het water gegooide visje af, zuigt de prooi met water en al naar binnen terwijl hij een slag draait en met zijn sterke staart aanzet en krachtig weg zwemt. Dit veroorzaakt de enorme dreun op de hengel tijdens de aanbeet van zeebaars.
Soms aast de zeebaars heel voorzichtig. Hij zwemt langzaam achter het kunstaas aan zuigt het kunstaas in zijn mond. Je voelt de aanbeet van zeebaars op dat moment nauwelijks. Als het (kunst)aas blijft haken in zijn bek ontploft de zeebaars alsnog. Een gierende slip en hartkloppingen tot gevolg.

 

Ongetwijfels bent u ze wel eens tegengekomen bij uw hengelsportwinkelier of heeft u er wel eens mee gevist: haken met een 'scheef' oog. Nee, dit is geen produktiefout, maar een haak die toch regelmatig gebruikt wordt. Je kan er mee dropshotten, maar hem ook gewoon aan uw onderlijntje knopen. Deze knoop past daar dan goed bij, want op deze manier geknoopt, staat uw haak keurig in het verlengde van uw lijn.

 

 

Hieronder ziet u een krakeling oftewel een 8 knoop. Deze knoop wordt ook vaak gebruikt in de staande lijn om uw swivvels mee vast te zetten. Anderen gebruiken hier weer sleeves voor; iedereen zijn meug zullen we maar zeggen.

Het is een simpele knoop die u snel gemaakt heeft.

Ook een lus maken we met behulp van een 8 knoop, maar dan nemen we de lijn dus dubbel.

...en om het nog iets ingewikkelder te maken hebben we ook nog de lus in lus knoop. Hiermee bevestigen we bijvoorbeeld een dunnere haaklijn aan een dikkere hoofdlijn. (vaak gebruikt bij een schuivende montage)

 

Hieronder zien we een duidelijk voorbeeld van een halve bloedknoop die gebruikt wordt om een wartel aan de lijn te bevestigen.

Soms wordt hij ook wel voor een haak gebruikt, maar doordat het korte uiteinde naar de haak toewijst, moet u dit, of heeeel kort afknippen (aas beschadigt ), of juist iets langer laten zodat het als stoppertje fungeert. Zo maakt u hem:

 

 

Als afsluiting voor wat de knopen betreft, laten we u nog een simpele knoop zien, waarmee u uw lijn aan uw molenspoel knoopt. Simpel maar doeltreffend.

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button