Project Description

Zeepieren (Polychaete Arenicola Marina)

De zeepier is wel het meest bekende en gebruikte aas dat wordt gebruikt bij het zeevissen.

Het is een borstelworm met een zachte, leerachtige huid, met daarin een ‘vloeibare substantie’. Bij het verkeerd op de haak zetten zal de pier dus geheel leeglopen (als u al geen spetters in uw gezicht krijgt…)

De zeepier kan zo’n 12 centimer lang worden met uitschieters naar bijna 15 cm. (Verwar de zeepier niet met de franse tap, want dat is zijn grote broer die wel 30 cm. lang kan worden)

Onze Nederlandse zeepier komt voor in 2 verschillende kleuren: rood en zwart. De zwarte zeepieren ( en dan het liefst de grote dikke), zijn favoriet voor het vissen op gul. De zeepier heeft, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen pootjes! Wat u ziet zijn de borstels waarmee de pier zuurstof opneemt.

Over het algemeen is het een goed verkrijgbaar zeeaas. Soms, met stormachtig weer of springtij, is het wat moeilijker om aan dit aas te komen, maar vaak zijn er wel alternatieven voorhanden. Bijna alle hengelsportwinkeliers in de Delta en langs de kuststrook kunnen dit aas leveren. Vaak gaat dit op bestelling; dus bel uw aanvraag 1 of 2 dagen voor uw vissessie even door aan de leverancier!

De sportieve sportvisser gaat zijn pieren bij laag water zelf steken…. Let op dit is best zwaar werk en u moet in het bezit van een (zee)vispas zijn om dit, in de toegestane gebieden, te doen!

Iedereen kent wel de opmerkelijke pierenhoopjes op het slik en inderdaad daar moet u zijn, om uw aas te verzamelen.

Het is een allround aas en zo ongeveer iedere vis is er wel mee te vangen.

U kan de pieren bewaren tussen oude kranten in de koelkast, of met een zuurstof pompje in ruim koud zeewater. In de koelkast gaan ze op deze manier een paar dagen mee; in het water (mits goed verzorgd) een paar weken.

                                                                                                                Ingezouten pieren

U kunt de pieren ook inzouten, wat een perfect aas is voor bv. schar. U spreidt hiervoor de pieren uit op enkele lagen oude kranten en strooit hier keukenzout overheen. U zult zien dat de pieren nu al hun vocht verliezen en verworden tot taaie wormen. Hierna kunt u ze in een plastic zak, met eventueel nog een toegevoegde hand zout, in de diepvries bewaren. Op deze manier heeft u altijd aas voor handen. Ook de bot en de wijting is hier niet vies van!

M.b.v. een aasnaald rijgt u de pieren op de haaklijn.

Een andere mogelijkheid is, om de kop van de pieren af te snijden en de pieren voorzichtig leeg te strijken. De nu ontstane lege taaie vellen kunt u, per stuk opgerold in een oude krant, bewaren in de diepvries.

Zeepieren kunnen, net zo als al het andere aas, niet tegen hoge(re) temperaturen. Neem daarom een koelbox of koeltas mee waarin u uw aas bewaart. Ook vorst is funest voor uw met moeite gestoken of duurgekochte aas!

Er zijn hengelsportwinkeliers die de pieren in drie maten aanbieden. Kleine piertjes die vaak bij wedstrijden gebruikt worden, de middelmaat die overal voor ‘geschikt’ is en de grote pieren die vaak gebruikt worden bij het vissen op kabeljauw.

De huidige verkoopprijs van de pieren is momenteel (2012) zo’n 6,50 euro voor 50 pieren. In de kustregio zal dit een paar euro minder zijn…