Project Description

Zagers ( Nereis Diversicolor)

Zagers worden ook wel zeeduizendpoot genoemd. U heeft dan direct een belangrijk kenmerk te pakken. Het zijn echte roofwormen met heel veel pootjes. Verder bezitten ze flinke kaken, waar ze ook flink mee kunnen bijten!

De zagers kunt u met laag water zelf steken. Uiteraard moet u in het bezit zijn van een (zee)vispas en mag dit alleen in de toegestane gebieden. Deze zogenaamde spitlocaties kunt u vinden in het boekje dat u bij uw (zee)vispas krijgt. U moet ten alle tijde uw (zee)vispas aan de controlerende ambtenaar kunnen tonen, in combinatie met een identificatiebewijs.

Zagers hebben in tegenstelling tot zeepieren een vlezig lichaam. Voor op de haak zijn ze dan ook een stuk steviger.

De lengte van deze mooie duizendpoot kan wel 35(!) cm. zijn. De kleur varieert van rood/oranje naar grijs/donkerbruin met zwarte gedeelten.

Het is een allround aas voor alle vissoorten die in onze kustwateren voorkomen. Door de kop geprikt kunt u er, vissend met m.b.v. een dobber, de zeebaars mee belagen.

Zagers kunt u het beste bewaren in een oude krant met wat zeeturf. (Deze turf is regelmatig op het strand of slik te vinden. Even laten drogen en u heeft een mooi voorraadje).

Oude zagers die de koelkast uit stinken moet u zeker niet weggooien. Dit is een perfect aas voor de tong!

In koud zeewater met een luchtpompje, zijn de zagers soms wel maanden te bewaren. Houd ze redelijk donker, zorg voor een dikke laag schelpen waar ze tussen kunnen kruipen en voer ze regelmatig bij.

De gemiddelde prijs in de winkel is (2012) ca. € 6,00 per ons.

N.B. We onderscheiden steek en kweek zagers!