Project Description

Eerst even wat handig is om te weten over de oesters

Bewaren en bereiden

Na aankoop moeten oesters koel (3-5 °C) in het mandje, nooit in water, bewaard worden. Oesters kunnen betrekkelijk lang buiten het water in leven blijven. Oesters zijn houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking. Gemiddeld is dat 9 dagen. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan.

Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Indien de schelp iets open staat, kan een tik op de oester helpen. Sluit de schelp zich, dan is de oester nog geschikt voor consumptie.

De Zeeuwse oesters kunnen zowel rauw als gegrild geserveerd worden. Zeeuwse platte oesters hebben zo’n verfijnde smaak, dat het zonde is om ze verder te bereiden. De platte oesters worden daarom vrijwel altijd rauw gegeten. Steek de oesters open en serveer ze, het liefst op ijs, met een snufje peper en een paar druppels citroensap.

Het opensteken van oesters is in het begin een lastige klus. Maar oefening baart kunst. Als men éénmaal de slag te pakken heeft, is het opensteken een koud kunstje.

Stap 1:  Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek zo vast dat de platte schelp boven zit.

Stap 2:  Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.

Stap 3:  Snijd de boven- en onderschelp langs de kier losjes van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester.

Stap 4:  Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Haal eventueel gruis weg.

Moeite met opensteken?

Is het opensteken van oesters nog wat lastig, stoom dan de oesters even open. Leg de oesters in een stoommandje en laat ze ongeveer 4 minuten stomen. U kunt ook een vergiet boven een laagje water in een afgesloten pan hangen. De oesters staan dan een stukje open en zijn makkelijk open te steken. De ‘opengestoomde’ oesters zijn heel geschikt om te gratineren.

Oesters in champagnesaus

Voor 2 tot 4 personen:
12 oesters
150 ml champagne (of een hoge kwaliteit méthode champenoise)
2 zeer fijngehakte sjalotten
150 ml kookroom
zout en peper
gehakte verse kervel
grof zeezout

Open de oesters en vang het oestervocht op. Bewaar de bolle schelpen.
Kook de champagne en sjalotten tot het vocht gereduceerd is tot de helft. Voeg de room toe en laat ook dit weer inkoken tot de helft. Roer het oestervocht erdoor en maak de saus op smaak af.
Maak in een ovenvaste schaal een bedje van grof zeezout en druk de halve schelpen daarin. Doe de rauwe oesters in de schelp en schenk de saus erover. Schuif de schaal een paar minuten onder een voorverwarmde gril tot de saus flink borrelt.
Bestrooi de oesters met kervel en dien ze op.

Gegrilde oesters met citroen-korianderroom

Voorgerecht of borrelhapje voor 4 personen

12 Zeeuwse oesters
1 citroen
125 ml slagroom
versgemalen witte peper
½ eetlepel fijngehakte koriander
75 g geraspte jongbelegen kaas
50 g rucola

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Snijd de oesters één voor één open. Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek zo vast, dat de platte schelp boven zit.

Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier en maak met een draaibeweging de schelp open. Verwijder de platte schelpen en maak de oesters in de bolle oesterschelpen los. Zet de schelpen met de oesters erin op de bakplaat.

Boen de citroen schoon en rasp er 2 theelepels gele schil af. Pers de citroen uit. Sprenkel een beetje citroensap over de oesters en maal er peper boven. Klop de slagroom half stijf en spatel de citroenrasp, 2 theelepels citroensap, de koriander en de helft van de kaas erdoor.

Schep de room op de oesters en verdeel de rest van de kaas erover.

Schuif de bakplaat ca. 15 cm onder het hete grillelement en laat de oesters in ca. 5 minuten goudbruin en gaar worden. Verdeel de rucola over 4 borden en zet de oesterschelpen erop.

Oestersoep

8 schoongemaakte oesters
1 liter visbouillon
0,125cl slagroom
2 eierdooiers
1 glas witte wijn
mespunt nootmuskaat
2 verse braadworstjes

Verwarm de oesters langzaam in een beetje bouillon. Laat ze 5 minuten op een laag vuur staan.
Maak de rest van de bouillon warm en meng het vocht waarin de oesters zijn verwarmd, erdoor. Roer de slagroom door de bouillon.
Klop de eierdooiers los met de witte wijn. Voeg de nootmuskaat toe en geleidelijk enkele lepels hete bouillon. Meng het eiermengsel door de rest van de bouillon. Laat de soep binden, maar niet koken.
Draai balletjes van de braadworstjes. Laat deze 5 minuten in de gebonden soep meetrekken. Leg de oesters in de soep en warm nog even door.
Serveer met stokbrood.