Project Description

De bereiding van Kreeft lijkt voor veel mensen erg lastig. Maar op zich valt dit best mee; je moet het gewoon een keer gedaan hebben….

Hieronder volgt een duidelijke omschrijving over hoe je bv. kreeft moet koken of grillen.

Kreeft koken.

Breng een pan met water aan de kook. Zet het mespunt op de kop van de kreeft en druk deze er in 1 beweging compleet doorheen. Met deze handeling is de kreeft direkt dood. Stop de kreeft vervolgens in de pan met kokend water. De kooktijd is 1 minuut voor 100 gram kreeft. Een kreeft van 500 gram moet dus 5 minuten koken. Haal hierna de kreeft uit het kokende water en leg hem gelijk in een bak met ijswater. Op deze manier koel je de kreeft terug en zal hij niet verder doorgaren. Doe de poten er af en gebruik het begin van je mes om de schaal te breken zodat je het vlees er uit kan halen. Snij de rest van de kreeft doormidden en haal het bovenste stuk weg. Hier zitten namelijk de ingewanden van de kreeft. Haal uit het onderste gedeelte (de staart) al het vlees Dit gaat erg makkelijk; je kan dit er zo uitlepelen.

Recept gekookte kreeft

Ingrediënten:

Een kreeft van ongeveer 1 kilo
Een klein blikje zalm
1 ons gekookte garnalen (niet te groot)
Een zakje Hollandaise saus
1 glas witte wijn
1 bosje verse Dille
1 bosje Peterselie
citroensap
zout
peper

Bereiding:

Haal de allergrootste pan die je hebt uit je keukenkastje en vul hem voor 3/4 met water. Hier voeg je 1 eetlepel citroensap bij en breng het geheel aan de kook. Als het water hard kookt (en flink borrelt dus!) doe je de kreeft erin en hou je de pan op hoog vuur staan totdat het hele gebeuren weer goed kookt. Nu mag u het vuur een beetje temperen en alles ca. 20-25 minuten door laten koken. Ondertussen kan je de helft van het zakje saus al wel oplossen in 150 cc water (bouillon). Hier voegt u ook het blikje (uitgelekte!) zalm aan toe. Zorg dat er geen eventuele graten meegaan! Verder voegt u het glas wijn toe en een ruime eetlepel citroensap en na het geheel goed gemengd te hebben gaat u dit mengsel langzaam opwarmen. Net niet laten koken en blijven roeren. Als het tegen de kook aan zit : 3/4 van de Dille en de garnalen toevoegen met naar smaak zout en peper. Als het geheel weer warm en tegen de kook aan is het vuur uitdraaien.

Ondertussen is de kreeft waarschijnlijk ook wel gaar. Haal hem uit de pan en als hij handelbaar is (een beetje afgekoeld zeg maar) dan snijdt (hakt/zaagt) u de kreeft overlangs midden door. Maak de kieuwholte (voorin bij de kop) schoon. De 2 ‘halve kreeften’ in een ovenschaal draperen met de holtes naar boven. Deze holtes vullen we nu ruim op met de saus die we gemaakt hebben. De restanten van de Peterselie en de Dille strooien we er ook nog even overheen en dan mag het geheel bij voorkeur zo’n 2-4 minuten opgewarmd worden in de magnetron of anders in een oven bij zo’n 150 graden.

Eet smakelijk!

Gegrilde kreeft met botersaus

Dit is een lekker recept voor 1 persoon.

U heeft nodig:

Een kreeft met een gewicht van zo’n 500 gram
Een klein beetje rauwkost groenten
peper en zout
olijfolie

Verder is het wel lekker als er een sausje bij zit en daar hebben we de volgende ingrediënten voor nodig:

100 gram boter
1 gesnipperd sjalotje
10 cl. witte wijn
Tijm en Laurier
cayennepeper
zout

Bereiding:

Laat in een pannetje wat boter smelten en voeg hier de sjalot aan toe met een beetje Tijm en Laurier. Zorg ervoor dat de sjalot niet verkleurd. Blus het geheel af met de witte wijn en laat al het vocht rustig tot 1/3 inkoken. Voeg hierna met een klopper de boter toe, in kleine klontjes tegelijk uiteraard en bind zo de saus op. Hierna de saus zeven en op smaak brengen met de cayennepeper en het zout.  Snijd de kreeft in de lengte door en bestrooi hem met een klein beetje peper en zout en olijfolie. Kleur de kreeft aan de vleeszijde op de grill en laat hem daarna verder garen in de oven bij een temperatuur van 180 graden. ( ca. 6 minuten). Schik de kreeft op een groot plat bord en leg de groenten tussen de scharen. Giet wat saus op het staartvlees en smullen maar!