Project Description

Pietermannen zijn er in 2 soorten in onze kustwateren: de grote pieterman (Trachinus draco) en, u raadt het al, de kleine pieterman (Echiichthys vipera)

Beide zijn bodemvissen die zich overdag ingraven in zanderige bodems en daar liggen te wachten op passerende prooien. De grote pieterman kan de 40 cm. wel halen; de kleine pieterman komt niet verder dan een lengte van zo’n 16 cm.

De grote pieterman heeft een groenig bovenlijf en bruin-gelige flanken met donkerbruine schuine strepen. De eerste hele korte rugvin heeft een donkere vlek met harde, scherpe, ZEER GIFTIGE stekels. Ook op de kieuwdeksels en voor de ogen bevinden zich stekels.

De kleine pieterman heeft een goudgele rug en een zilverwitte buik. Ook deze vissoort heeft een eerste korte rugvin die harde, scherpe, en ZEER GIFTIGE stekels bevat. Ook op de kieuwdeksels bevindt zich een lange stekel, maar in tegenstelling tot zijn grote broer, heeft hij geen stekels voor de ogen.

Beide soorten leven van kreeftachtigen en kleine vis.

Het zijn geen vissen waar je als hengelsporter gericht op gaat vissen; echter bij een wedstrijd zou het zomaar de broodnodige punten op kunnen leveren.

Als u nu niet zo’n doorgewinterde sportvisser bent, zorg dan in ieder geval dat u altijd een dikke stevige handschoen bij u heeft. Als u dan eens iets vangt waarvan u denkt wat heb ik nu aan m’n fiets hangen trekt dan in ieder geval die handschoen aan!

De stekels van deze vissen zijn zo giftig, dat als de wonden niet behandeld worden, deze tot amputatie kunnen leiden! Het (eiwit)gif kan het best geneutraliseerd worden door zo snel mogelijk heet water over de wond te gieten. Waarvan akte!