Project Description

Pieren inzouten, Zeepieren inzouten, Zagers inzouten, Aas inzouten , Gezouten Pieren, Gezouten aas, het zouten van leeglopers, zoute pieren, zout aas

Het zouten van je (overtollige) aas

Wanneer je na een vissessie nog wat aas over hebt, of het nu pieren of zagers zijn, dan is het zonde om die weg te gooien. Ik heb hieronder een methode geplaatst, hoe je pieren en zagers in kunt zouten zodat ze nog steeds bruikbaar zijn voor het vissen; ook na lang bewaren. Zeker met een  vorst periode, als de pieren slecht verkrijgbaar zijn, is het handig als je al een portie aas in de diepvries hebt liggen die je kunt gebruiken. De wintervis, waaronder de schar, is er verzot op!

Door het pieren zouten (inzouten) worden de pieren of zagers wel iets kleiner en veel taaier. Ze verspreiden ook een, (vooral voor schar dus) aantrekkelijke geur en bovendien blijven ze beter op je haak zitten. De ingezouten pieren en zagers blijven echt maanden goed. Het schijnt dat je ze zelfs niet eens in de diepvries hoeft te bewaren, maar ik doe dat voor de zekerheid maar wel. Voor je het weet gaat er iets niet goed en stinken ze de pan uit…

                                                                  De pieren en de zagers liggen op een bedje van zout.

Het recept, oftewel de methode:

•Zorg ervoor dat als je zagers gebruikt, deze schoon zijn van de turf als je die inzout.

•Leg de zeepieren en/of zagers gelijkmatig uitgespreid over een dikke krant. Gebruik echt een flinke laag kranten want het lekt nogal. Gooi ze niet op een hoop; door ze echt goed uit te spreiden krijg je het beste resultaat.

•Over de zeepieren en/of zagers wordt een dikke laag keukenzout gestrooid. Niet te zuinig zijn, de pieren/zagers moeten goed gezouten worden en zout kost toch vrijwel niets. (in ieder geval stukken goedkoper als dat je weer vers aas moet halen)

•Laat alles goed intrekken. Het vocht uit de pieren en/of zagers zal in de krant trekken. (minimaal een uur of drie).

•Haal het zout van de pieren / zagers af (dit zout kan je drogen voor een volgende keer).

•Herhaal het inzouten nog 1x zodat het aas echt lekker droog is. Deze keer kunnen ze gemakkelijk een hele nacht onder het zout staan. Dat geeft een prima resultaat.

•Doe de pieren/zagers hierna in een plastic zak en doe er nog een beetje schoon zout bij.

•De zak goed dichtbinden en koel wegleggen (evt. in de diepvries) Maak porties zodat je ze ook per portie naar de waterkant kan meenemen.

                                                                         De zagers en de pieren goed inzouten.

                                                       Lekker een paar uur laten intrekken. (en deze stap eventueel herhalen)

                                                                       De ingezouten pieren en zagers op een krant.

                                                                  Zout en oude kranten: beide nemen enorm veel vocht op!

Prima aas dus…..

Ingezouten pieren, ingezouten zagers, ja al het ingezouten aas is een uitstekend zeeaas dus voor de schar en de wijting, maar ook andere vissen vang je er mee.

Nog een tip: ook in de zomer kan je er mee vissen. Gebruik ze dan als aasstoppertje op je haak!

In principe kun je alle aas inzouten: mesheften, mosselen, kokkels etc.

Probeer het eens en doe er je voordeel mee.