Column December 2014

Het zit er weer op

Beste sportvrienden, het einde van 2014 naderd weer met “rasse schreden”, en dat is altijd een mooi moment om zoals ik het altijd aangeef even “achterom” te kijken naar het afgelopen jaar.

We hebben als club wederom een geweldig jaar achter de rug, de zorgvuldig gekozen stekken om de door ons zo gewaardeerde sport te bedrijven hebben veel vis en visplezier opgeleverd, en ook over de opkomst hadden wij zeker geen klagen. Ook de “aanwas” van nieuwe leden zien we gestaag weer oplopen, een proces waarbij wij als club heel zorgvuldig mee omgaan, de reden hiervoor is zowel simpel als verontrustend, we gaan meer en meer uit goeie stekken lopen.

We zien evenals andere visclubs dat de stekken waar een redelijk visje te vangen is minder en minder worden, maar ook dat grote wedstrijden zich meer en meer verplaatsen binnen die periodes dat er daadwerkelijk kans op vis is, waardoor de moeilijke keuzes voor die leden die ook binnen deze grote wedstrijden de eigen club promoten om te vissen met de eigen club of om de club op deze grote wedstrijden te promoten steeds vaker voorkomt.

Wij missen dan ook als sportvisclubs elke vorm van overleg om dit zo goed mogelijk af te stemmen,en hopen dat de overkoepelende organisaties hier voor de toekomst op een betere manier mee om gaan.

Met betrekking tot onze club wedstrijden van December, hebben wij afgelopen zaterdag onze boutwedstrijd gevist, de wedstrijd waarmee wij het jaar afsluiten en deze wedstrijd viel voor o.a. ondergetekende letterlijk en figuurlijk in het water, het zoute water wel te verstaan. Nadat we bij het begin signaal vanaf de de dijk zijn begonnen met vissen omdat er na de afgelopen storm dagen nog veel water aanwezig was, was het vismaat Hans die bij de eerste “trek” al 2 mooie scharren wist te landen. Nadat we na +- een half uurtje vissen vanaf het strand konden vissen, zag ik direct om mij heen dat er aan alle kanten vis bovenkwam, iets wat ik zeker niet verwacht had omdat na de 2 dagen storm normaal gesproken de vangsten aanmerkelijk minder zijn totdat de rust in het woelige water is wedergekeerd. Iwan lag al snel binnen ons vak op kop met in korte tijd 6 vissen, en ook ik begon al snel mijn visje te vangen.

Echter na +- 2 uur vissen sloeg het “noodlot” toe, terwijl ik bezig was met het voorbereiden van een andere onderlijn, en dus weinig aandacht had voor de situatie om mij heen, zag ik tot mijn schrik dat er een coaster redelijk dicht onder de kust langskwam, en dan ook nog eens met een behoorlijke vaart!!! De hoeveelheid terugtrekkend water was reeds een voorbode voor de ellende die zich een minuut later zou voltrekken.

Kortom zoals reeds in het wedstrijdverslag te lezen is, is de ellende gelukkig bespaard gebleven tot wat onderlijnen en haken, maar ook het prachtige aas dat wij voor deze wedstrijd georganiseerd hadden dreef richting open zee dus ….einde wedstrijd.

Wat wel hartverwarmend was is het feit dat aan alle kanten aas werd aangeboden om de wedstrijd uit te vissen, iets wat zeer op prijs wordt gesteld en kenmerkend is voor de goede verhoudingen binnen de club.

 

Terugkijkend was zeker de eerste wedstrijd van deze maand December welke werd gevist aan de locatie waarde een grote verrassing, wat een geweldige stek!!!

Verrassend waren niet alleen de aantallen maar ook de variatie in vis, en deze stek is zeker voor herhaling vatbaar.

Kortom we hebben afgelopen zaterdag wederom een geweldig seizoen afgesloten, en kunnen met zijn allen met een zeer goed gevoel terugkijken op 2014 waarbij met name de resultaten die onze leden bij de afgelopen topcompetitie hebben weggezet echt geweldig zijn….. wat een kanjers!!!

 

Voor vrijdag 19 december staat dan onze feestavond gepland, altijd een mooie gelegenheid om de successen met elkaar te vieren, even kort terugblikken naar dit mooie visjaar, en uiteraard……. Naar 2015 want de planning is om reeds 10 Januari de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen te vissen als het weer en de vangsten het toelaten uiteraard maar als we kijken naar de huidige temperatuur die we in December hebben is mijn persoonlijke mening dat de wereldwijde klimaatveranderingen niet alleen nadelig zijn, en hoewel ik een prachtig winters landschap echt kan waarderen, kijk ik er ook naar uit om bij dik boven nul in januari de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen te vissen.

Ik wil in iedergeval mijn mede bestuursleden enorm bedanken voor het afgelopen jaar, een jaar waarin wij wederom met de nodige veranderingen en uitdagingen geconfronteerd werden door het veel te vroeg overlijden van onze penningmeester, en dat niet alleen op persoonlijk maar ook op bestuurlijk vlak het nodige van ons heeft gevraagd. We hebben echter als een team deze situatie het hoofd kunnen bieden, en ik ben oprecht trots op deze kanjers.

Daarnaast wens ik geheel sportvissend Nederland heel fijne dagen, en een geweldig 2015 met heel veel voorspoed en vooral….. heel veel visplezier.

Jan van de Broek

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button