Zondagavond hebben we de opening gehad van het toernooi. Parade gelopen rond een grasveldje en een voorstelling gekregen van een paar lokale Franse artiesten die de boel op stelten hebben gezet. Na de nodige handtekeningen en foto momentjes zijn we lekker uiteten geweest. We wilden weleens ondervinden of onze eigen chefkok op kan tegen de Franse. De conclusie is wel duidelijk. We gaan verder met de meegebrachte Zeeuwse bonken, wel iets anders gesneden voor de variatie en we eten de clubvriezer maar verder leeg.

Het weer
Zoals we in voorgaand verslag al hebben vermeld is het weer hier aan de Franse kust omgeslagen. Van bakken in het zonnetje naar je dikke winterjas in de regen. De kust is hier prachtig en de golven zijn enorm. We maken ons al wel een beetje zorgen of we überhaupt wel fatsoenlijk kunnen gaan vissen, maar daar besluit de organisatie uiteindelijk over. Als we onze Franse local Nol moeten geloven dan wordt het deze week ‘une catastrophe’ om te vissen. Daarbij komt nog eens dat hier een papierfabriek in de duinen staat. Deze loost continu stinkende snippers papier in zee wat tijdens het vissen op je lijn komt te zitten. Met geen mogelijkheid krijg je het van je lijn waardoor je continu aan het knippen en knopen bent. Niet leuk.

Maandag officiële training
Op maandag werd er dan toch gestart met de officiële training. De weersvooruitzichten waren niet best. Starten met 26 graden en één klap onweer om uiteindelijk te eindigen met een kletsnat pak en in je winterjas. Omdat er in het reglement is opgenomen dat de officiële training bij extreme omstandigheden weleens mee zou kunnen tellen, hebben we deze met de voorspelde weersomstandigheden toch serieuzer aangepakt want je wil toch niets uitsluiten.

De visserij
Hier kunnen we eigenlijk kort over zijn, maar we zullen proberen om er iets van te maken;

In vak A stond Adrie, maar peuterde er toch een stormvisje uit. Naast hem werd achteraf in de eerste worp de winnende vis gevangen door een Italiaan, maar verder nauwelijks vis in vak A.

In vak B stond Rini. Hier was het hopeloos. Een paar kleintjes kwamen eruit.

In vak C stond Jeromy. Hier was het nog slechter. Een paar één punters werden er gevangen (vissen beneden de 15cm). Jeromy ving een klein pietermannetje met zijn Volpini techniek.

Vak D was helemaal drama. Na drie uur vissen nog geen enkele vis. Pas in het laatste uur zijn er drie gevangen. Martijn ving twee minuten voor tijd een liche, nadat hij een cruciale tip van coach Michel had gekregen. Zijn inmiddels vertrokken Portugese buurman heeft dit visje overigens niet meer gezien. Die kreeg het te koud.

In vak E moest Corne de duinen in vluchten vanwege de klapperende golven. Onmogelijke omstandigheden om vis te vangen.

Maar er is altijd een uitslag zoals ze zeggen en we pakten met deze trieste visserij en drie kleine visjes een derde plaats in de training. Aangezien vandaag de wedstrijd al is afgelast en morgen waarschijnlijk ook, kan deze uitslag misschien toch nog weleens nodig gaan zijn. Heel erg sneu.

Onzekerheid
Gisteravond laat werd bij sommigen op de deur geklopt dat de wedstrijd van dinsdagochtend niet door kan gaan. Men kan de veiligheid van de deelnemers niet garanderen. Door heftige golven van soms meer dan vier meter hoog die over het strand slaan kan er gewoonweg niet gevist worden. Een alternatief (veilig) parcours is er volgens de Fransen niet en er zit niets anders op dan elk uur teletekst te bekijken wat het weer gaat doen. Vermoedelijk gaat het dus morgen ook niet door en heeft men hoop om donderdagavond weer te kunnen vissen. Heel erg jammer dat het zo loopt waarvoor je alle voorbereidingen doet. Je wilt er natuurlijk toch een sportief en leuk WK van maken, maar zo ziet het er tot op heden niet naar uit. Toch is onze strijdlustigheid er niet minder door. Mochten we toch een paar wedstrijduren kunnen maken deze week, dan zullen we er alles aan doen om die paar visjes te vangen om op het podium te kunnen komen. We zijn daarom weer druk bezig met onze materialen in orde te maken voor donderdag en/of vrijdag, draaien we een wasje en staat onze chefkok alweer in de keuken.

We houden jullie op de hoogte, maar voorlopig is het lundi une catstrophe et mardi un catastrophe…