Afgelopen zaterdag 15 juni organiseerde HSV De Zeebaars weer een Jeugdvisdag. Nadat voorgaande jaren gekozen werd om met een bus richting de Westerschelde te gaan, had de vereniging nu iets anders bedacht, namelijk geepvissen!

Niemand minder dan viskampioen Danny Goossen begon de dag met een enthousiaste uitleg over het zeevissen die werd aangehoord door 15 fanatieke kinderen tussen de 10 en 16 jaar. Ze werden een uur lang geboeid door de uitgebreide uitleg van Danny die een aantal leuke voorbeelden gaf. Zo liet hij zien hoe een geep zijn prooi pakt en hoe een bot vanuit het zand schiet om een wormpje te pakken. Diverse technieken om een geep te kunnen vangen werd belicht. Bijna alle kinderen hadden weleens gevist. Eentje mocht geen geep mee naar huis nemen, want zijn vader wordt daar niet zo blij van. De ander had gisteren nog een makreel gevangen en eentje had ooit een flinke gul gevangen vertelde hij. Heel erg leuk zo’n enthousiaste groep die af en toe zelfs Danny corrigeerde omdat hij het niet bij het juiste eind had: is de gritte (graat) van een gippe (geep) nu groen of blauw…..?

Na de presentatie werd er zelf een lijntje gemaakt. Variërend van 1 tot 2 meter lijn, een scherp haakje aangevuld met een klein knijploodje werd vakkundig gemonteerd aan de dobbers die ze aan het eind van de middag allemaal mee naar huis mochten nemen.

Als je gaat vissen moet je natuurlijk goed eten en daarom kregen de kids eerst nog een lekker broodje frikandel of kroket. Nadat de regen was vertrokken togen we naar de waterkant. Een kleine uitleg over hoe je een hengel moet optuigen was voldoende en snel vlogen de eerste dobbers het water in… of knalde de eerste keren op de stenen…..

Als aas kon men kiezen uit een klein kweekzagertje, stukje zalm, runderhart of spek. Het duurde niet lang of een enkeling had al beet! Yes, ze zitten er!
Helaas werden de eerste aanbeten nog niet verzilverd omdat de geep vandaag niet echt door wilde bijten. Na wat tips van de vrijwilligers en het nodige geduld, kwamen er later toch een aantal mooie gepen de kant op. De één werd vakkundig onthaakt en in een tasje gestopt om mee naar huis te nemen, terwijl de ander de geep liever weer terug zette in het water. Al snel was het alweer 16 uur en zat de dag erop.  Na een leuke groepsfoto en voor iedereen een goodiebag werd er afscheid van elkaar genomen.

Wat was het weer een geweldige dag. Met reacties zoals ‘wat ben ik blij dat ik vandaag gevist heb’ en ‘wanneer is het weer jeugdvisdag?’ geeft je aan het eind van zo’n vermoeiende dag toch veel voldoening. Hopelijk zien we een aantal van de kinderen ooit weer eens terug bij de vereniging en/of vertellen ze verder hoe leuk zeevissen wel niet is…

Rest mij nog om de lokale slager Op den Brouw en Hengelsport Oosterschelde te bedanken voor hun sponsoring in aas en materiaal. En mijn grote complimenten aan vrijwilligers Johan, Sjon, Corne, Danny en Ayolt die zich fantastisch hebben ingezet om deze dag tot een succes te brengen. Klasse jongens!! Zonder deze vrijwilligers had deze dag niet door kunnen gaan en hopelijk kunnen we volgend jaar op iets meer enthousiasme en inzet van onze actieve leden rekenen zodat we deze geweldige Jeugdvisdag erin kunnen houden.

Met vriendelijke visgroet,

Martijn Westdorp