Na een spannende vierde en laatste wedstrijd aan de stranden van Manta Rota is het eindresultaat er één om met trots weer terug naar Nederland te keren!

Aanvankelijk werd een droge, licht bewolkte dag met een matig windje voorspeld. Daar bleek de Portugese Piet Paulusma echter behoorlijk naast te zitten. De dag begon dan wel met een waterig zonnetje, hetgeen binnen anderhalf uur overging in harde windstoten en flinke regendruppels. De omstandigheden werden hierdoor erg zwaar: hoge golven en veel stroming. Overigens werd dit nog eens bemoeilijkt doordat de kust van Manta Rota bezaaid bleek te zijn met zeewier. Een wedstrijd dus, waarin zowel de U21 als U16 Tronixpro SVN kustvisteams zich als een vis in het water zouden moeten voelen. En zo geschiedde!!

Het U21 team had vandaag een duidelijke missie: het verzekeren van een podiumplaats. Daarvoor was een hoge dag klassering vereist en moest ook het Franse team verslagen worden. Alles zou een stukje makkelijker worden met een goede start, net als in de derde wedstrijd. En die droomstart zou er ook komen! Het hele team zette in het eerste uur de gashendel vol open. Daarna werden de omstandigheden nog lastiger en werden de vissen schaars. Ivan ging als een raket van start en ving binnen 90 minuten acht vissen in vak D. Dit leverde hem een onverwachte vakwinst op. Arjan ving heel snel vier vissen in vak A en eindigde uiteindelijk met vijf tellende vissen op een keurige tweede plaats in het vak. Erik was vandaag in een mooi duel verwikkeld met zijn Portugese buurman. Uiteindelijk legde hij het net af en werd ook knap tweede in vak C. Machiel ving een zeebaars en een dorade en viste zich naar plaats drie in het vak. Dit bleek achteraf de schrapper te zijn. Rick vist al heel de week goed. Vandaag wist hij maar twee maatse vissen te landen, echter stond hij in een zeer moeilijk vak. Die twee vissen bleken toch goed te zijn voor een tweede plaats in het vak. Zo eindigde vandaag het hele team in de top 12 van het dagklassement!

Na een zeer spannende uitslag ceremonie bleek dit genoeg te zijn voor een tweede plaats in het dag klassement. Enige tijd later kwam aan alle onzekerheid definitief een einde en bleek het U21 team brons binnengesleept te hebben achter Portugal en Spanje!! Als klap op de vuurpijl kwam daar nog eens een individuele medaille bij. Rick heeft deze week waanzinnig goed gevist en veroverde brons! Ook Erik eindigde met een zesde plaats in de top 10 van het individuele klassement. Een prachtige prestatie!

Tot slot wist ook het U16 team vandaag het mindere gevoel van de afgelopen dagen van zich af te vissen. Ook hier waren de omstandigheden vanaf het begin ontzettend lastig met de sterke stroming en veel vuil. Pedro en Ardjan wisten al vroeg in de wedstrijd de nul weg te poetsen met een mooie harder en een dorade. De vangsten over het hele parcours bleken in de eerste drie uur zeer matig te zijn, waardoor beide heren lang aan kop gingen in hun vak.
De moraal bij de zuidelijke landen werd zienderogen minder en in het laatste uur waren we dan ook vastberaden om de wedstrijd naar ons toe te trekken. Martijn ving twee harders op nog geen drie meter uit de kant en deed zo een goede poging, echter voelde ook Engeland zich in deze omstandigheden erg thuis. Het hele Engelse team wist vis te vangen en zo eindigden wij net op een tweede plaats in het dag klassement. Daan en Geert konden vandaag helaas geen vis aanbieden. Daan viste in het laatste half uur nog wel een afgegooide lijn op met twee dorades eraan. Echter had hij meteen door dat deze aan de afgegooide lijn zaten en riep onmiddellijk de controleurs erbij om aan te geven dat de vissen niet van hem waren. Voor Daan en het hele Nederlandse team een hele vanzelfsprekende actie, echter werd het na de wedstrijd door de organisatie nog eens speciaal onder de aandacht gebracht. Een toonbeeld van sportiviteit, een actie die hem een terecht applaus opleverde!
Door deze uitslag bleven we helaas steken op de achtste plaats in het landenklassement. Het podium wordt vrijdagavond bezet door Frankrijk, Ierland en Italië. Deze twee weken zijn desondanks uiterst leerzaam geweest. De nieuwe technieken en kleine details die we deze twee weken hebben aangeleerd zullen voor de toekomstige WK’s zeker van pas komen!

Voordat we zaterdagochtend weer naar Nederland reizen, rest vrijdagavond nog de prijsuitreiking en het afsluitingsdiner.
Bij deze willen we graag iedereen thuis bedanken voor de steun en succeswensen. Dit wordt door het team zeer gewaardeerd.

Vanuit het Portugese zonnetje, tot later!