Hier is het dan, onze eerste bijdrage vanuit een zonovergoten (±28 °C) Portugal. Terwijl in Nederland de zomerkleding bijna plaats maakt voor dikke jassen en mutsen, wordt hier nog gedacht aan parasols en op tijd insmeren met zonnebrandcrème. Voor veel Nederlanders blijkt deze omgeving dan ook uitstekend geschikt te zijn om de zomer met enkele maanden te verlengen. Nederlands lijkt hier bij vlagen wel de moedertaal. Gelukkig hebben de teams hier (nog) niet de “BN’er” status die profvoetballers hebben vergaard, anders bleef er door het uitdelen van handtekeningen geen tijd meer over voor het knopen van onderlijntjes.

Zo hebben de U21 en U16 Tronixpro kustvisteams deze omstandigheden de afgelopen dagen optimaal kunnen benutten door in alle rust voor te bereiden op komende week. En dat is nodig, want de visserij is toch allemaal net wat anders. Neem nou het aas. Tijdens de wedstrijden zullen we het hier moeten doen met slikken, Koreanen en een stuk of vier halfbevroren Sardines. Met name die laatste aassoort vergt enige handigheid, daarom zijn we enkele maanden terug in Nederland al begonnen met oefenen. Een stukje gereedschap dat daarbij onmisbaar blijkt te zijn, is een simpel theelepeltje uit de besteklade thuis. Hierbij dan ook een collectief sorry aan alle moeders die een stukje bestek missen. Het dient hier een goed doel!

Op de visserij kunnen we uiteraard niet te gedetailleerd ingaan. Wat we deze week ontdekt hebben, proberen we voor onszelf te houden. Wat we wel kunnen melden is dat één van de vermoedelijke wedstrijdparcoursen bezaaid is met een kelpachtig zeewier. Dit maakt het vissen op dit strand heel erg lastig. De haken zijn binnen enkele seconden voorzien van een bosje wier. Hierdoor krijgt de vis geen kans om te azen.

Het andere mogelijke wedstrijdparcours is daarentegen door de gunstigere ligging wel bevisbaar. Hier hebben we dan ook de laatste dagen doorgebracht. De soorten die je op deze zuidelijke stranden zou verwachten, hebben we ook weten de landen.

Insteek deze week was (en is) om iets te vinden dat ons onderscheidt ten opzichte van de andere landen. De vraag of wij dat beheersen, zal snel duidelijk worden. Na de openingsparade van zaterdag, staat zondag namelijk al de officiële training op het programma. Er is in het verleden al veel geschreven over de officiële training, maar het blijft een boeiend pokerspel. Niemand wil het achterste van zijn tong laten zien, maar een goed gevoel overhouden kan toch ook geen kwaad.

“Last but not least” de sfeer binnen de teams en de teams onderling is uitstekend. Met deze woorden nemen we voorlopig weer afscheid. We houden jullie op de hoogte en gaan er vol voor!!

U21 & U16 SVN Tronixpro Kustvisteams.