Een aantal weken geleden is het project ‘Samen voor de Aal’ weer gestart. Jonge aal en stekelbaarzen willen vanuit zee naar het achterland. De aal om op te groeien en de driedoornige stekelbaars om zich voort te planten. Ze komen echter een hoop barrières tegen, zoals gemalen en sluizen. Met behulp van deze monitoring worden de belangrijkste migratieroutes en knelpunten in kaart gebracht. Hierdoor kunnen vismigratievoorzieningen doelgericht worden aangelegd.

Ook op Tholen worden er tellingen uitgevoerd naar met name glasaal. Naast de 22 glasalen, diverse stekelbaarsjes wist  vrijwilliger Jaap Kodde gisteravond tijdens het onderzoek zelfs een mooie grote aal te vangen met zijn kruisnet. Uiteraard zijn alle vissen weer netjes vrij gelaten.

Laten we hopen dat het aantal vismigratievoorzieningen op Tholen snel wordt uitgebreid.

Goed bezig Jaap!

Check de video hieronder voor meer uitleg over het project ‘Samen voor de aal’.